Trendy:
Voda zo Santovky je späť!

17. júna 2010     4 minúty čítania

Obec Santovka je známa svojou minerálnou, pramenitou a termálnou vodou.

Jej dlhodobá a stála prítomnosť v obci, no najmä spôsoby jej využívania, sa nielen hlboko vryli do jej minulosti, ale sú výrazné i v živote jej súčasných obyvateľov a návštevníkov. Sú originálnou a špecifickou črtou obce – jej histórie, identity, spôsobu života a perspektív rozvoja v budúcnosti.

Pramene sa nachádzajú v pásme artézskych pozitívnych vôd. Najmä v jej južnej časti obce sú podzemné bazény kvalitných minerálnych vôd. Pramene sa vyskytujú na priečnom zlome zemskej kôry, ktorý vedie údolím potoka Búr.

Historické súvislosti

SANTOVKA je historicky najznámejšou minerálnou vodou na Slovensku. Najstaršiu analýzu Santovskej kyselky urobil v júni 1838 Ľudovít Tognio, lekár a univerzitný profesor z Budapešti. Podľa tohto rozboru bola santovská kyselka kvalifikovaná ako voda s priaznivými a dokonca aj veľmi liečivými účinkami na náš organizmus.

Do roku 1910 bola Santovka známa po celej Európe, o čom svedčia aj ďalšie vyznamenania získané na medzinárodných výstavách (napríklad vo Viedni v roku 1873, Stolnom Belehrade 1879, Terste 1882, Budapešti 1885, vo Viedni 1907, Ríme 1907, Madride 1907, Pätikostoloch 1907, Berlíne 1908).
Celkovo získala minerálna voda Santovka 28 medailí.

20. storočie a súčasnosť

Santovská kyslá voda bola majetkom rímskokatolíckej cirkvi do roku 1948. Pramene spravovali rôzne opátstva, v závislosti od cirkevného administratívno – správneho vývoja územia, ktoré ich ďalej prenajímali. Znárodnením v roku 1948 sa dostávajú do vlastníctva štátu.Prudký rozmach miestneho plniarenstva nastal po II. svetovej vojne, respektíve po roku 1951, kedy v súvislosti so zavedením elektriny do Santovky sa pôvodný manufaktúrny systém mení a výroba sa mechanizuje a automatizuje.

V roku 1956 bol pre ich správu a využívanie zriadený národný podnik Západoslovenské žriedla, n. p. Santovka. K podniku boli pričlenené ďalšie žriedla. V tomto stave existoval podnik do privatizácie, decembra 1995. Potom bol podnik rozčlenený na dve spoločnosti - Západoslovenské žriedla, a.s. a Stredoslovenské žriedla, a.s.,. Vlastníkom plniarne a držiteľom ťažobných práv k zdrojom minerálnej vody v Santovke bola spoločnosť Západoslovenské žriedla, a. s., ktorá v roku 2002 úplne uzatvorila plniarne z dôvodu zamerania sa na blízke žriedlo, ktorú tiež vlastnila.

V súčasnosti sú plniarne spolu s pozemkami majetkom nového vlastníka, ktorý sa podujal na neľahkú úlohu - plniť a predávať pramenitú a minerálnu vodu a dať im aj nový rozmer ! Cieľom do budúcnosti je teda nadviazať na staré a dobré tradície, obliecť ich do nového šatu a zostať LEGENDOU MINERÁLNYCH VÔD.

SANTOVKA prichádza tak s pôvodnou a jedinečnou minerálnou vodou (v červenom „oblečení“) s bežnými variantami sýtení, ale aj s pramenitou a chuťovo vynikajúcou vodou SANTOVSKÁ (v modrom drese) s troma „perlivými „ prevedeniami. Produkty budú viditeľné stále viac na dobrých predajných miestach, budú permanentne propagované a tešíme sa spolu s nimi na spoločných zákazníkov!

Sme tu pre to, aby sme sa mali radi!

Zem, už pre túto vodu urobila všetko, teraz sa budeme snažiť my!...

Váš SANTOVKA tím.

komerčná informácia



Diskusia k článku

Vymazať
sjuz
za môjho detstva sme ju chodili čapovať do fliaš....keď som chodievalana prázdniny na dedinu:))
Vymazať
evas13
Máme tak dobré minerálne pramene a večne sa okolo nich niečo deje a vždy na škodu zákazníka a konzumenta. Som rada, že zasa jeden prameň vstal z popola a hlavne nech sa mu darí. :))))
Vymazať
tinca
kedysi existovala len santovka, mama keď ma posielala po vodu, tak choď kúpiť santovku, tú podávali aj v reštauráciách ku kávičke. Dnes vám žiadnu nedajú, hoci minerálka ku káve pri servírovaní patrí. A ešte jedna vec žriedla, pramene min.vôd a.p. by si mal ponechať vo vlastníctve štát a nie striedať vlastníkov.
Vymazať
sjuz
tinca- presne . santovka bola jedniná? minerálka môjho detsva...:)






 



TOPlist