Fedor Malík:
Víno a polievka

Fedor Malík, 30. mája 2017     2 minúty čítania

Všetko to ide po sínusoide času. Ten je vždy na iksovej osi, nuž a na ypsilonovej je to, čo si tam zadáte. Čo iné ako víno si tam vinár môže uviesť...



Čas neúprosne napreduje. A víno za ním pokrivkáva. Pred polstoročím sa pilo z „globinákov“ a nebolo bohvieako príťažlivé. Prišla „nežná“ a všetko sa obrátilo naruby. Niečo k dobrému, niečo k horšiemu. Víno sa však stalo rozhodne lepším. Pijeme ho s radosťou, pijeme ho „len tak“ alebo ho „sobášime“ s dobrotami nášho stola. Vyberáme vínne moky k predjedlu, k prvému chodu, druhému, k dezertu. Nuž a k polievke vari nie?

Nebývalo to kedysi zvykom. Ku kelovej iršaj, k hovädziemu vývaru cirifandel? Boli by vám „ťukali“ na čelo. Dnes vám to už nik nevyčíta. Víno k polievke si môžete dopriať. Lenže, pozor, i tu treba zvažovať. Najvhodnejšie k vínu sú polievky smotanové. Ku krémovej špargľovej skúste mladý Müller–Thurgau, k brokolicovej Silvánske zelené, k pórkovej vyzretý a už trochu „chlebovinkový“ Pinot blanc, k hokaido tekvicovej sa hodí „pink“ Pinot gris a k paradajkovej rosé frankovka. Krémová konzistencia polievok však provokuje.

A vy na túto výzvu musíte nájsť vhodnú odpoveď. Skúste tiché víno vymeniť za perlivý mok. Šumivých mokov je u nás v ponuke nadostač. Môžete si vybrať. Buďte však tentoraz vlastenecký. Na Slovensku je už dobrá dvadsiatka výrobcov domácich sektov. Zrodili sa cestou sekundárnej fermentácie vo fľaši a sú výsledkom umu a zručnosti našich vinárov...



Diskusia k článku

gabriele
aj ked neholdujem kremovym polievkam, niektore kombinacie s vinom by som mozno skusila...ale prve co ma napadlo, ked som precitala prispevok, bola nadherna piesen Vino i gitare od Gabi Novak...urcite by zapasovala k tomu tiez :)











 



TOPlist