
Čas neúprosne napreduje. A víno za ním pokrivkáva. Pred polstoročím sa pilo z „globinákov“ a nebolo bohvieako príťažlivé. Prišla „nežná“ a všetko sa obrátilo naruby. Niečo k dobrému, niečo k horšiemu. Víno sa však stalo rozhodne lepším. Pijeme ho s radosťou, pijeme ho „len tak“ alebo ho „sobášime“ s dobrotami nášho stola. Vyberáme vínne moky k predjedlu, k prvému chodu, druhému, k dezertu. Nuž a k polievke vari nie?
Nebývalo to kedysi zvykom. Ku kelovej iršaj, k hovädziemu vývaru cirifandel? Boli by vám „ťukali“ na čelo. Dnes vám to už nik nevyčíta. Víno k polievke si môžete dopriať. Lenže, pozor, i tu treba zvažovať. Najvhodnejšie k vínu sú polievky smotanové. Ku krémovej špargľovej skúste mladý Müller–Thurgau, k brokolicovej Silvánske zelené, k pórkovej vyzretý a už trochu „chlebovinkový“ Pinot blanc, k hokaido tekvicovej sa hodí „pink“ Pinot gris a k paradajkovej rosé frankovka. Krémová konzistencia polievok však provokuje.
A vy na túto výzvu musíte nájsť vhodnú odpoveď. Skúste tiché víno vymeniť za perlivý mok. Šumivých mokov je u nás v ponuke nadostač. Môžete si vybrať. Buďte však tentoraz vlastenecký. Na Slovensku je už dobrá dvadsiatka výrobcov domácich sektov. Zrodili sa cestou sekundárnej fermentácie vo fľaši a sú výsledkom umu a zručnosti našich vinárov...
Diskusia k článku