Fedor Malík:
Vianočná šošovica

Fedor Malík, 29. decembra 2015     2 minúty čítania

Sú tradície, ktoré sa akosi rokmi vytrácajú z našich domácností. Napríklad taká šošovica.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Stovky rokov u našich predkov mala miesto na stole. Pripomínala drobné mince a ľudia verili, že ak sa jej koncom roka „napráskajú“, v budúcom roku zarobia mešec peňazí. Peňazí je však málo a šošovice priveľa. Svet jej dnes ročne vyprodukuje vyše štyri milióny ton. Poznali a konzumovali ju už pred trinásťtisíc rokmi! Pripravujú ju dodnes s ryžou vo forme populárneho „khichdi“.

My si ju pripravíme inak. Podľa receptu mojej kochanovskej babky Kataríny. Stará mama bola pracovitá a múdra žena. Vedela, akú šošovicu v koloniálnom obchode u Lensteina kupovať. Zásadne červenú. Tá totiž nenadúvala. Ak ste väčšia rodina, nachystajte si pol kila šošovice, štvrť kila prerastenej údenej slaniny, 3 – 4 bobkové listy, 2 – 3 strúčiky cesnaku, soľ a petržlenovú vňať.

Šošovicu cez noc namočte do studenej vody. Na druhý deň ju uvarte v „novej“ vode tak, aby bola ponorená na dva prsty. S bobkovým listom a cesnakom ju uvarte domäkka a vodu zlejte. Až potom šošovicu osoľte, zapravte do nej kocky opraženej slaniny a servírujte.

Tá kochanovská vianočná šošovica nemohla byť bez lyžice domácej smotany, posekanej petržlenovej vňate a vianočného chleba. Vonku padal sneh a doma bola pohoda. Napriek tomu, že babka bola vdova. Dedo Ondrej padol v prvom roku prvej svetovej vojny...



Diskusia k článku







 



TOPlist