Fedor Malík:
Veľká noc chudobných

Fedor Malík, 18. apríla 2017     2 minúty čítania

Kráľovskú Modru obývali v minulosti bohatí i chudobní. Tí druhí žili v ošarpanej budove v hornej časti námestia.



Tá „kasáreň“ bila do očí domácim i príchodzím. Oproti nej boli totiž výstavné vily a viliská Michálkovcov, Riganovcov, Štetkovcov. Otlčená brána kasárne bola vždy otvorená a z dvora sa ozýval krik šarvancov i podpitých dospelých.

V modranskej kasárni bývala tá najväčšia miestna chudoba. Chudoba však cti netratí. Ľudia sa tu živili, ako vedeli. Boli medzi nimi poctiví tovarichári, ale aj darebáci, lumpi a pytliaci. Niektorí z nich boli i politicky organizovaní. Komunistov viedol istý Hans Huna. Keď bol v nálade, nahlas recitoval: „Neny Boha, neny Krista, Hans Huna komunista.“ Mal veľa detí a rodina často i hladovala. Vo všedné dni i vo sviatok. Aj Veľká noc bola u Hunovcov gastronomicky skromná.

Rok čo rok boli na tanieri Hansove žihľavové gule. Ráno starý Hans natrhal pár hrstí mladej žihľavy a jeho žena Edita ju sparila a nožom posekala. Pridala do nej dve – tri šálky chlebových omrviniek, päť vajec, nakrájanú cibuľu, trochu masti, trochu nastrúhaného syra. A ešte čierne korenie, soľ a posekaný šťaveľ. Z tejto masy sa ušúľali väčšie guľky, ktoré sa potom piekli slabú polhodinku v rozpálenej rúre. Chutili dospelým i deťom. Malí pili vodu z Firígľovskej studničky a starí si nalievali vodnár od vinohradníka Javorníka...



Diskusia k článku

editer
Rok čo rok boli na tanieri Hansove žihľavové gule. Ráno starý Hans natrhal pár hrstí mladej žihľavy a jeho žena Edita ju sparila a nožom posekala. Pridala do nej dve – tri šálky chlebových omrviniek, päť vajec, nakrájanú cibuľu, trochu masti, trochu nastrúhaného syra. A ešte čierne korenie, soľ a posekaný šťaveľ. Z tejto masy sa ušúľali väčšie guľky, ktoré sa potom piekli slabú polhodinku v rozpálenej rúre.

NEZDA SA MI TO V DNEŠNEJ DOBE AKO LACNÉ JEDLO.....
mitzy
..sú len chudobní duchom, nie majetkom. rodíme sa na svet nahí. pekne napísané, že chudoba na cti netratí ;)
joevinohrad
mily pan malik
vy ste velmi uceny clovek!
nechcem vas otazat, ale som zvedavy ci ste to vedeli ze modranske vino na mnoho rokov nebolo predajne!!
pretoze je /bolo bez farby
--modranska zem nema zelezo.
potom vinary zacaly do vina dat paleny cukor na farebnost a svet nasiel nove vyborne vino!!!!!!
bratislavcan v kanade
: jozef g






 



TOPlist