
Tá „kasáreň“ bila do očí domácim i príchodzím. Oproti nej boli totiž výstavné vily a viliská Michálkovcov, Riganovcov, Štetkovcov. Otlčená brána kasárne bola vždy otvorená a z dvora sa ozýval krik šarvancov i podpitých dospelých.
V modranskej kasárni bývala tá najväčšia miestna chudoba. Chudoba však cti netratí. Ľudia sa tu živili, ako vedeli. Boli medzi nimi poctiví tovarichári, ale aj darebáci, lumpi a pytliaci. Niektorí z nich boli i politicky organizovaní. Komunistov viedol istý Hans Huna. Keď bol v nálade, nahlas recitoval: „Neny Boha, neny Krista, Hans Huna komunista.“ Mal veľa detí a rodina často i hladovala. Vo všedné dni i vo sviatok. Aj Veľká noc bola u Hunovcov gastronomicky skromná.
Rok čo rok boli na tanieri Hansove žihľavové gule. Ráno starý Hans natrhal pár hrstí mladej žihľavy a jeho žena Edita ju sparila a nožom posekala. Pridala do nej dve – tri šálky chlebových omrviniek, päť vajec, nakrájanú cibuľu, trochu masti, trochu nastrúhaného syra. A ešte čierne korenie, soľ a posekaný šťaveľ. Z tejto masy sa ušúľali väčšie guľky, ktoré sa potom piekli slabú polhodinku v rozpálenej rúre. Chutili dospelým i deťom. Malí pili vodu z Firígľovskej studničky a starí si nalievali vodnár od vinohradníka Javorníka...
NEZDA SA MI TO V DNEŠNEJ DOBE AKO LACNÉ JEDLO.....
kdo je ten clovek na obrasku? chcem s nim rozpravat
Na obrázku je autor článku - pán Fedor Malík, významný slovenský vinár a enológ: sk.wikipedia.org/wiki/Fedor_Mal%C3%ADk...
vy ste velmi uceny clovek!
nechcem vas otazat, ale som zvedavy ci ste to vedeli ze modranske vino na mnoho rokov nebolo predajne!!
pretoze je /bolo bez farby
--modranska zem nema zelezo.
potom vinary zacaly do vina dat paleny cukor na farebnost a svet nasiel nove vyborne vino!!!!!!
bratislavcan v kanade
: jozef g