Fedor Malík:
Varenie ako zábava?

Fedor Malík, 5. júla 2022     2 minúty čítania

Nuž veru neviem. Pripraviť si hrianku s cesnakom, uvariť si vajce natvrdo a či ukuchtiť držkovú polievku z vrecúška, áno, to je zábava. Rýchlo sa „napakujete“, možno aj na hodinku–dve zasýtite a potom, potom prichádza rozčarovanie.



Opäť sú vaše ústa lačné, opäť rozmýšľate, ako upokojiť svoje fyziologické potreby. To už je vážne. Buď ste majster a dokážete aj čosi viac, alebo pozriete do peňaženky a skočíte do obľúbenej vývarovne alebo reštaurácie. A keď je vaša debetná karta na nule, tak potom to už opäť nie je zábava...

Našťastie, to nie je môj prípad. Hotelovú akadémiu som síce nevyštudoval a kuchárom špičkovej „reštiky“ som tiež nikdy nebol, mám však potravinárske vzdelanie a v živote som dosť cestoval. Obdivoval som jedlá všetkých svetadielov a mnohému som sa priučil. Dnes nemám problém nakŕmiť v našej modranskej enotéke aj dve–tri desiatky návštevníkov...

Minulý týždeň bol pre mňa ťažkou skúškou. Ženil sa náš ostatný syn Jakub. Bral si Lucku a deň pred svadbou sa zišla u nás celá rodina. Z Mníchova, zo Salzburgu, zo Skalice. Ľudí bolo treba slušne zasýtiť. Pod rozkvitnutým jedlým gaštanom sme rozložili stoly voňajúce čerstvými dobrotami. Priezračná slepačia frkacúlová polievka, lokše, knedle, nové ružové maďarské zemiačiky, basmati ryža. V hlinených kutchanoch pečené kačice, bravčová krkovička na španielskych sladkých paprikách a dolnozemská smotanová sarma.

Od rána som varil, kuchtil, roznášal, do polnoci upratoval. Nevravte, že to bola zábava! Pre prezretého sedemdesiatnika drina. Až krátko pred polnocou som padol na kolená. Samozrejme, s pohárom akurátne vychladeného nášho muškátu z čarovného honu Plázle...



Diskusia k článku







 



TOPlist