Fedor Malík:
Valentínske rumové pečivo

Fedor Malík, 13. februára 2022     3 minúty čítania

Naše nádeje už tuším pohasli. Už toľkokrát sme na kolenách prosili všetkých svätých i mocných sveta o pomoc, o záchranu.



Santa Claus, Ježiško, traja králi z východu, zdá sa, sú bezmocní. Covid stále tasí nové zbrane. Je tu omikron a ľudia nám odchádzajú.

Sú tu však ešte dvaja mocní. Sv. Pfizer a sv. Valentín. Ten prvý je snáď múdry lekár. Nuž a druhý nám iste tiež pomôže. Veď ho všetci milujeme. Jeho sviatok si v pondelok opäť pripomenieme. Láska nám pomôže, láska nás vylieči...

Kvetinárstva budú plné ruží, orchideí, kálií, karafiátov, frézií. Pulty predajní sa budú prehýbať pod tonami čokolády. Belgickej, francúzskej, talianskej, ba dokonca ukrajinskej. (Peter Porošenko je čokoládový kráľ nášho ťažko skúšaného suseda...)

Kvety kúpim, čokoládu však budem ignorovať. Má veľa cukru, veľa tukov a je nezdravá. Čosi sladké a vábne však na stole musí byť. Listujem v kuchárke Terézie Vansovej a vyberám. Mandľové praclíky, Koreškovo pečivo, orieškové „puserlíky“, londýnske pruhy, marcipánové guľky. Ani jedno, ani druhé, ani tretie. Na valentínskom stole bude rumové pečivo!

Použitý rum však nebude naším tradičným tuzemákom – „umom“. Musí to byť originálny karibský či madeirský rum, vyrobený z prekvasenej melasy. Má prirodzený odor a naturálnu chuť. Poďme na to: štvrť kila cukru s vanilkou a 10 deka masla. To spolu zmrvíme a do zmesi pridáme tri žĺtky, deci „karibáku“, 60 deka hladkej múky a päť gramov sódy bikarbóny. Tuhé cesto vymiesime a vyvaľkáme. Potom z neho kovovými formičkami vykrojíme rozličné tvary a uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vytiahnime ho z rúry v čase, keď sa táto dobrota farbí dozlatista.

Rumové hviezdičky, srdiečka, kolieska... ponúkajme len dospelým! Pre deti by tá rumová vôňa mohla byť návyková. Upokojte ich a sľúbte, že ich čas príde na Medzinárodný deň detí...



Diskusia k článku







 



TOPlist