Fedor Malík:
Valentínske buchtičky

Fedor Malík, 12. februára 2019     2 minúty čítania

Zalistoval som v kalendári roku 2019 a vôbec ma to neprekvapilo. Čo mesiac, to minimálne jeden štátny alebo „neštátny" oslavný deň. Ľudia tvrdo robia a potrebujú si oddýchnuť, rozveseliť sa.



Každý to robí inak. Jeden pri poháriku, iný pri rozvoniavajúcom tanieri. Ak to porovnám s minulosťou, tak sa toho veľa nezmenilo. Veselie sa prenáša desaťročiami. Akurát vtedy sa tlieskalo a opíjalo pri iných príležitostiach. Búrky dejín zavrhli „víťazný" február, deň „oslobodenia", deň československej armády či narodenie súdruha generálneho tajomníka. Len oslava MDŽ sa ako–tak udržala. Klára Zetkinová by sa iste potešila...

Nová doba prináša nové sviatky, nové bujarie. Deň matiek, deň otcov, halloween, pečenie amerického moriaka, nuž a napokon i deň zaľúbených, svätého Valentína. Uvedomujúc si svoju starobu, Valentín (a už ani žiadna Valentína) ma nevzrušujú. Budem však pokrytec a pripojím sa k valentínskym oslavám. Pripravím vám čosi fajnové...

Ten recept mám od fakultnej spolužiačky Žofky, ktorá pochádzala z moravsko–slovenského pomedzia. Ide o dukátové buchtičky, ktoré sú zalievané vínnym šodó. Pripravte si redšie buchtové cesto, v ktorom bude viac vaječných žĺtkov ako obvykle. Cesto nechajte „vykysnúť". Potom omastenou lyžičkou vykrajujte z neho kúsky veľkosti vlašského orecha. Oriešky ukladajte do vymastenej formy vo dvoch vrstvách. S maslom či tukom nešanujte. Buchtičky zapečte v rúre dozlata. Nechajte ich trochu vychladnúť a potom ich vyklopte na misu.

Každý si z nich berie „dle libosti", no nekonzumuje ich „len tak". Polievajú sa vínnou penou (šodó). Tá musí byť pripravená vopred. Štvrť litra bieleho vína, deci vody, celé vajce, 10 dekov cukru a vanilkový cukor treba riadne vymiešať a postaviť na oheň. Šodó stále šľahajte. Prejde varom, dúfajme, že sa nezrazilo a je chutné a v poriadku.

Zostáva už len odporučiť víno. Mal by to byť mok aromatický a polosladký. Napríklad taký tramín, iršaj, muškát otonel, pálava, devín...

Diskusia k receptu

3 komentáre k článku
@Lakey5 (13.2.2019 21:39)

Na fotografii je pán Fedor Malík, slovenský enológ, vinár a spisovateľ, ktorý je autorom tohto článku. Pán Malík každý týždeň prispieva svojimi textami do piatkového magazínu Varecha a uverejňujeme ich aj na našom webe.


Pridaj komentár k článku:



TOPlist