Foto: Shutterstock
Kôpor je nielen chutnou prísadou, ale aj zdravým doplnkom, ktorý obohatí váš jedálniček. Jeho pestovanie nie je zložité - môžete ho mať po ruke na záhradke aj v kvetináči na parapete.
Aromatická bylina sa už tisícky rokov využíva nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne. Z oblasti Stredomoria a juhozápadnej Ázie sa kôpor postupne rozšíril do celého sveta a stal obľúbenou súčasťou mnohých kulinárskych tradícií.
Prvé zmienky o kôpri pochádzajú už zo starovekého Egypta, kde sa používal nielen ako korenie, ale aj ako liek. Gréci a Rimania ho považovali za symbol bohatstva a vitality, preto ním ozdobovali seba aj slávnostné tabule.
Takto vám kôpor prospeje
Kôpor je bohatý na vitamíny A a C, železo, vápnik, horčík a draslík a má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie:
1. Podpora trávenia: Kôprový čaj (zo sušenej vňate, kvetov aj semien) obsahuje éterické oleje, ktoré podporujú produkciu tráviacich štiav a zlepšujú trávenie. Kôprový odvar z vňate a semien sa používa aj proti plynatosti a na upokojenie tráviaceho traktu.
2. Protizápalové účinky: Kôpor má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko chronických ochorení.
3. Posilnenie imunitného systému: Vysoký obsah vitamínu C pomáha posilniť imunitný systém a chrániť telo pred infekciami.
4. Zlepšenie spánku: Tradičná medicína používa kôpor na zmiernenie nespavosti vďaka jeho upokojujúcim vlastnostiam.
5. Zníženie hladiny cholesterolu: Kôpor napomáha znížiť hladinu "zlého" LDL cholesterolu v krvi.
Univerzálna bylinka
V kuchyni je kôpor veľmi univerzálny. Jeho svieža, jemne sladká chuť sa výborne hodí do rôznych jedál. Listy, kvety aj semienka sa používajú pri nakladaní uhoriek, ale aj inej zeleniny, ktorým kôpor dodáva charakteristickú chuť.
Foto: Shutterstock
Jeho listy výborne zvýraznia šaláty, omáčky, majonézu a jogurtové dresingy, pridáva sa do gréckeho dipu tzatziki, hodí sa do teplých aj studených polievok, výborne tiež dopĺňa chuť lososa a iných rýb.
Dobrá rada: Pri príprave teplých jedál pridajte kôpor až na konci varenia, aby si zachoval chuť a tiež cenné minerály a vitamíny.
Ak máte kôpru viac ako spotrebujete, môžete ho nasekať a zamraziť - nalepšie v plastovej nádobe alebo v nádobách na ľad, prípadne ho môžete naložiť do sladkokyslého nálevu a sterilizovať.
Kôpor sa dá aj vysušiť - voľne na vzduchu, v rúre alebo v sušičke ovocia. Teplota pri sušení by nemala presiahnuť 35 °C.
Kôpor však toho dokáže oveľa viac. Stačí len popustiť uzdu fantázii a byť v kuchyni trochu odvážnejší. Vyskúšajte niektorý z našich tipov.
Foto: Shutterstock
Kôprové pesto
Nahraďte bazalku kôprom v tradičnom recepte na pesto. Čerstvý nasekaný kôpor zmiešajte s cesnakom, parmezánom, píniovými orieškami, olivovým olejom a trochou citrónovej šťavy. Kôprové pesto sa hodí na cestoviny, pečené mäso alebo aj ako nátierka na pečivo.
Kôprová soľ
Jemne nasekaný čerstvý kôpor (alebo nahrubo pomixovaný) zmiešajte s hrubozrnnou morskou soľou, naplňte do menších sklenených pohárov a skladujte v chlade. Takto ochutená soľ sa hodí na dochutenie grilovanej zeleniny, mäsa alebo rýb.
Kôprový ocot
Jeho príprava je nenáročná. Do octu sa nedávajú listy, ale opláchnuté kvety a semienka kvôli výraznejšej chuti. Nechajte ich macerovať v bielom vínnom octe dva týždne. Chutí v šalátoch - najlepšie v uhorkovom, ale tiež v smotanových polievkach.
Kôprový olej
Podobne ako ocot si môžete pripraviť kôprový olej - najlepšie sa na to hodí olivový alebo slnečnicový olej. Umyté a osušené lístky kôpru zalejte v sklenenom pohári olejom zohriatym do 45 °C tak, aby boli celkom ponorené v oleji. Nechajte stáť pri izbovej teplote dva týždne, potom preceďte cez jemné sitko alebo gázu a skladujte ho na tmavom a chladnom mieste. Domáci kôprový olej môžete použiť na dochutenie šalátov, zemiakových jedál, rýb a ďalších pokrmov.
Foto: Shutterstock
Kôprové maslo
Zmiešajte zmäknuté maslo s nasekaným čerstvým kôprom, nastrúhanou citrónovou kôrou a trochou prelisovaného cesnaku. Kôprovým maslom môžete dochutiť pečené zemiaky, ryby alebo si ho natrieť na čerstvý chlieb.
ANKETA: Máte radi kôpor?
Diskusia k článku