
Mám rád jar a aj túto cestu na našu dolnú zem som si vychutnával. Do Šale to bola dobrá hodinka cesty. V kultúrnom centre ma už očakávala tridsiatka degustátorov. Na štvrtom ročníku súťaže Terra Wag sme mali na programe hodnotenie štvrť tisícovky vín zo šiestich európskych krajín. Súťaž prebehla v pohode a víťazmi sa stali tí najlepší.
O skvelý katering sa postaral Ondrej Kožuch. Znalec života i gastronómie, dobrá slovanská duša. Jedlá rozvoniavali a vyhladovaní vinári sa oblizovali. Mäso také i onaké, prílohy lákavé. Na tanier som si naložil vážskeho candáta s dusenou zeleninou a neoľutoval som. Nasadil som diétu a ryba ma nezradila. Zásady sú však jedna vec a ľudské chute druhá. Ondrej prekvapil a ani ja som neodolal. Na obrovskej mise kraľovali „morváne" z Kráľovej nad Váhom. Ešte teplé, voňavé, chrumkavé a chutné tamojšie tvarohové veľkokoláče. Nie sladké, príjemne slankavé. Ešte lepšie ako modranské smotanové osúchy. Skúsme si ich pripraviť.
Vymiešajte kvasené cesto. Múka, pár žĺtkov, kačacia masť, kvasnice. Cesto nechajte hodinku nadýchať, niekoľkokrát ho „prehoďte" a potom vyvaľkajte z neho štvorce so stranami 20 až 30 cm. Potom ich potrite masťou a zmesou plnotučného tvarohu a smotany. Preložte na seba protiľahlé strany, opäť potrite masťou a pečte slabú hodinku pri 180 °C dozlata. Nuž a potom podávajte ešte za horúca k dobrej šošovicovej polievke. V čaši máte samozrejme vychladené vyzreté Veltlínske zelené. Tak to aspoň kombinuje môj priateľ Ondrej. Dá sa mu veriť...
Diskusia k článku