Fedor Malík:
Trhaná kuracina, biele víno

Jarmila Horváthová, 16. apríla 2024     3 minúty čítania

Prekladám zožltnuté listy gastroknihy Karolíny Vávrovej ešte z roku 1881 (náklad Antonína Felkla, Praha – Karlín). Jej plný titul je zaujímavý. Znie: „Pražská kuchařka aneb praktický návod k nejchutnějšímu připravování všelikých druhů jednoduchých a nákladnějších pokrmů masitých, moučných a postních, jež v každé skrovnější a nádhernější domácnosti se vyskytují.“



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Kniha je to na tie časy múdra a na časy dnešné aj (dostatočne ) hrubá. Číta 413 strán, v abecednom zozname má 533 položiek obsiahnutých v kapitolkách ako: polievky, predjedlá, mäso, zelenina a „vařivá“,múčne jedlá, omáčky, pudingy, nákypy, omeletky, „svítky“, dusené jedlá, smaženiny, „pečité“,šaláty, kompóty, pašteky, rôsoly, ryby, vejce, buchty, koláče, dorty, peny, „rosoliny“, naložené ovocie, nápoje, likéry, octy...

Ako čítate, predsa len iný gastrosvet. Vesmír končiaceho 19.storočia... Dnes majú byť na tanieri „kuracie stehná“. Vávrová o nich nepíše. Zaoberá sa len dusenými kurčatami, ktoré ilustruje omáčkami – omáčkou hnedou, lanýžovou, šampiňónovou, vínnou, kyslou, račou či francúzskou. Pražská kuchařka, stará takmer 150 rokov nás sklamala.

Musíme si pomôcť inak. Pokutreme sa v hydinovej chladničke nášho supermarketu a do košíka si naložíme zo dve stehná, prsia kuraťa, jeden malý chrbátik. Necháme to všetko uvariť v slanej vode, na záver pridáme koreňovú zeleninu a z kostí oberieme biele hydinové mäso.

Väčšie kúsky potrháme, posolíme, pokoreníme, pridáme 2-3 plátky mangalicovej slaniny, maslo, nové korenie, usušenú petržlenovú vňať, sladkú papriku. Hydinovú dobrotu zalejeme žufankou vývaru a všetko to podusíme ešte 7-10 minút na miernom ohni. Zavonia vám celá kuchyňa a okoštujú z toho aj vaši priatelia, ktorí o hydine dosiaľ tvrdili, že sú to „mŕtvi vtáci“...

Jar je v rozpuku, záhrady voňajú aprílovým kvetom a v obchodoch je už aj ponuka mladých zemiakov. Talianskych, gréckych, albánskych... Chutia ojedinele a k vašej „trhanej kuracine“ nenájdete lepšiu prílohu. Biele mäso, biele zemiaky, v čaši biele víno ročníka 2023. Ja mám už vybraté. Pochlipkávam Veltlínske červené skoré, z modranského honu Dolné Šnaudy...



Diskusia k článku







 



TOPlist