Foto: Pravda
Fedor Malík
Áno, po prvý raz som vyskúšal i tofu. Nie údené, ale obyčajné biele. Apropos, tofu. Už počas života Krista ho Číňania vyrábali zrážaním sójového mlieka. Japonci ho od nich prebrali až o pár storočí a Európa sa k nemu prihlásila veľmi nesmelo až v 17. storočí. Chute gurmetov ho však na starom kontinente uznali až v polovici storočia dvadsiateho...
Je to skvelá potravina; prijíma chute ostatných zložiek na tanieri a nič nepokazí. Na gril som naukladal struky bielej, žltej i červenej papriky, hranolčeky tofu a mladé fazuľové struky. Žlté i zelené. Zeleninu som pokvapkal pivom a tofu som starostlivo obracal zľava doprava, zdola nahor.
O pár minút to všetko rozvoniavalo. Zajedali sme to bielym maďarských chlebíkom. Jeden syn s priateľkou popíjali pivko a my ostatní sme si naliali po pohári Hubertových bubliniek zo Serede. Bolo to pekné nedeľné popoludnie.
Dobre som sa vyspal a ráno som zavolal Petrovi s ubezpečením, že sme všetci v poriadku. „Light“ grilovačka nemôže totiž rozumnému človeku ublížiť.
varecha.pravda.sk/recepty/azijsky-tofu-burger/6650-pouzi....