Fedor Malík:
Tofu na grile

Fedor Malík, 29. júna 2010     2 minúty čítania

Na nedeľu hlásili pekné počasie. Ťahalo to do prírody.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Pôjdeme na našu lúku pod vinicu v Tégliku a niečo si ugrilujeme. Navyše vnuk Hugo bude mať dva roky. Tak to oslávime. V hypermarkete som kúpil lacný gril a vrecko drevného uhlia. Zavolali sme aj Petrovi. „Na grilovačku?“ zdesene sa opýtal. Odmietol, v piatok grilovali u brata v Harmónii a už dva dni je mu nanič... Pozri recepty na Grilované dobroty Nič to, povedal som si. Bude to čisto rodinná slávnosť. A navyše dám si pozor. Žiadne veľké ohne, žiadne veľké dymy, žiadne pripaľovanie. Bude to taká opatrná, fajnová, „light“ grilovačka. Syrovo–teľacie párky, hodne zeleniny, pár plátkov syra a tofu.

Áno, po prvý raz som vyskúšal i tofu. Nie údené, ale obyčajné biele. Apropos, tofu. Už počas života Krista ho Číňania vyrábali zrážaním sójového mlieka. Japonci ho od nich prebrali až o pár storočí a Európa sa k nemu prihlásila veľmi nesmelo až v 17. storočí. Chute gurmetov ho však na starom kontinente uznali až v polovici storočia dvadsiateho...

Je to skvelá potravina; prijíma chute ostatných zložiek na tanieri a nič nepokazí. Na gril som naukladal struky bielej, žltej i červenej papriky, hranolčeky tofu a mladé fazuľové struky. Žlté i zelené. Zeleninu som pokvapkal pivom a tofu som starostlivo obracal zľava doprava, zdola nahor.

O pár minút to všetko rozvoniavalo. Zajedali sme to bielym maďarských chlebíkom. Jeden syn s priateľkou popíjali pivko a my ostatní sme si naliali po pohári Hubertových bubliniek zo Serede. Bolo to pekné nedeľné popoludnie.

Dobre som sa vyspal a ráno som zavolal Petrovi s ubezpečením, že sme všetci v poriadku. „Light“ grilovačka nemôže totiž rozumnému človeku ublížiť.




Diskusia k článku







 



TOPlist