To sa oplatí:
Ako pripraviť domácu paradajkovú passatu + tipy, do ktorých jedál sa hodí

Veronika Lucáková, 6. augusta 2024     4 minúty čítania

V lete sú paradajky nielen najlacnejšie, ale aj najchutnejšie a taký bude aj váš domáci polotovar. Na prípravu paradajkového pyré je teraz ten najlepší čas.



Foto: Shutterstock

Passata (alebo paradajkové pyré či pasírované paradajky) je základnou ingredienciou talianskej kuchyne, ktorá si získava stále väčšiu obľubu aj u nás. Jej intenzívna paradajková chuť dokáže vylepšiť mnohé jedlá.

Passata sa vyrába z čerstvých paradajok, ktoré sa najprv ošúpu, odstránia sa z nich semienka a potom sa rozmixujú do hladkej konzistencie. Výsledkom je hustá zmes intenzívnej paradajkovej chuti.

Na rozdiel od paradajkovej omáčky, passata neobsahuje žiadne bylinky ani korenie, čo umožňuje jej univerzálne použitie v rôznych receptoch.

Ako pripraviť passatu doma

Ak ste si passatu doposiaľ zvykli kupovať v obchode, teraz je ten správny čas skúsiť si ju urobiť podomácky, prirodzene na slnku dozreté letné paradajky sú na to ideálne. Príprava passaty doma je jednoduchá, okrem paradajok si vyžaduje už len soľ a výsledkom bude čerstvý a kvalitný produkt.

Potrebujete:
2 kg zrelých paradajok
1 lyžičku soli (alebo podľa chuti)

Postup:
1. Paradajky umyte a urobte na ich spodnej strane do šupky malý krížový rez. Vložte ich do vriacej vody na 1-2 minúty, kým sa šupka nezačne odlupovať. Potom paradajky pomocou sitka vyberte a nakrátko ich ponorte do studenej vody. Nakoniec paradajky olúpte.

Pozrite si názorný videonávod, ako ošúpať paradajky:



2. Ošúpané paradajky prekrojte na polovicu a pomocou lyžičky odstráňte semienka. Tento krok nie je nevyhnutný, ale zabezpečí hladšiu konzistenciu passaty.

3. Paradajky vložte do mixéra a rozmixujte ich dohladka. Ak chcete, môžete passatu precediť cez jemné sito, aby ste odstránili akékoľvek zvyšky šupiek a semienok.

4. Passatu nalejte do hrnca, pridajte soľ podľa chuti a varte na miernom ohni približne 20-30 minút, kým zmes trocha zhustne a chuť sa skoncentruje.

5. Horúcu passatu nalejte do vysterilizovaných pohárov, dobre uzavrite viečkami a nechajte vychladnúť. Pre dlhšiu trvanlivosť môžete naplnené poháre aj sterilizovať vo vodnom kúpeli.



Foto: Shutterstock

Ako passatu využiť

  • Passata je ideálnym základom pre rôzne paradajkové omáčky, či už na cestoviny, mäso alebo zeleninu. Stačí pridať bylinky, cesnak, cibuľu a korenie podľa chuti.

  • Môže slúžiť ako základ pre paradajkové polievky alebo ako prísada do iných zeleninových polievok, ktorým dodá bohatú paradajkovú chuť.

  • Passata môže byť použitá aj v paradajkovom rizote, ktorému dodá nielen skvelú chuť, ale aj farbu.



  • Foto: Shutterstock

  • Na pizzu môžete použiť passatu ako základnú paradajkovú omáčku. Stačí ju rozotrieť na cesto a pridať obľúbené ingrediencie.

  • Pri príprave dusených jedál, ako sú guláše alebo ragú, môžete pridať passatu pre bohatšiu a intenzívnejšiu chuť.




  • ANKETA: Pestujete si v záhradke vlastné paradajky?

    95,6%



    4,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist