Foto: Archív reštaurácie
THeMA, Bratislava
V priestore na Šafárikovom námestí oproti Univerzite Komenského bola pred desaťročiami legendárna kaviareň. Potom sa tam nájomníci a reštauračné koncepty menili, ale ani jeden sa neudržal. Ako by to miesto bolo zakliate.
Až prišla pred niekoľkými rokmi THeMA. V krátkom čase si tento podnik získal priaznivcov a tak je to doteraz. Príjemné prostredie, na jednej strane elegantné, ale zároveň neformálne, chutné jedlo založené na tradičných receptúrach a za veľmi sympatické ceny, remeselné pivá z malých pivovarov – to všetko sem láka ľudí počas obeda aj večerov.
Foto: Archív reštaurácie
Cez obed majú na výber zo špeciálnej ponuky, ktorú tvoria 3 polievky a 6 hlavných jedál a mení sa každý týždeň. V jedálnom lístku nájdete aj klasiky typu kuracie krídelká, tatársky biftek, bravčové BBQ rebierka či kotlíkový guláš. Jednoducho jedlá, ktoré keď sú pripravené poctivo, čo v tomto podniku sú, z času na čas chuťové bunky zaručene potešia.
Brasserie La Marine, Bratislava
Názov tejto reštaurácie, ktorá funguje úspešne 14 rokov v nákupnom centre Eurovea, evokuje Francúzsko a dovolenku. Keď sedíte na presklenej terase alebo v lete na terase priamo pri Dunaji, naozaj môžete mať dovolenkový pocit.
Foto: Archív reštaurácie
Okrem nich má reštaurácia aj elegantne a nadčasovo zariadený interiér s artefaktmi, ktoré zodpovedajú slovíčku la marine v názve. Za roky, čo podnik funguje, sa koncept čiastočne menil, ale francúzske klasiky si v jedálnom lístku vždy zachovával. Voľakedy sa sem chodilo na famóznu cibuľačku a chodí sa na ňu aj dnes.
Foto: Archív reštaurácie
Okrem toho na mediteránsku rybaciu polievku či Pot–au feu, čo je francúzska variácia silného hovädzieho vývaru. Tiež si tu môžete dať ako v jednom z mála bratislavských podnikov slimáky na francúzsky spôsob či kohúta na víne, prípadne slané palacinky s kozím syrom. Ale aj keď nemáte chuť na francúzsku kuchyňu, no páči sa vám prostredie, reštaurácia má čo ponúknuť.
Diskusia k článku