Akoby bola zvyknutá na ten úsporný vodný režim tohto horúceho leta. Nebolo hádam v našich záhradách rastlinky, ktorá by sa bola tešila z tých horúčav. Koreňová zelenina sa trápila, paradajky ovísali a paprika mala nepekné, neforemné plody. Feferónky opadávali a fazuľa to jednoducho vzdala.
Len tekvice to ako–tak znášali. Aj tie však už majú svoj čas za sebou. Tie prvé som v rámci jesenných záhradných aktivít začal likvidovať. Staré drevené tekvice išli do kompostu a tie mladé som „schosňoval“ v kuchyni.
V sobotu, na modranské vinobranie sa podávali s malými pečenými zemiakmi. Neboli to však hocijaké tekvičky. Išlo o tekvičky de Luxe. Boli plnené exkluzívnym teľacím mäsom. To nie je lacné, ale jeho delikátnej chuti sa nič nevyrovná.
Tekvičky som olúpal, vydlabal vnútro a naplnil ich opraženou mäsovou fašírkou. Na tej som si dal záležať. Mladé teľacie, cibuľka, jedno vajce, posekané čierne olivy, soľ, korenie, sladká paprika, trochu vývaru, horčice i cukru. Žiadna ryža, žiadna strúhanka. Plnené tekvičky som zapiekol v rúre pri 150–160 stupňoch Celzia. O slabú hodinku bolo hotovo. Chladnúce dobroty som polial kyslou smotanou a posypal čerstvým kôprom.
Nuž a k zemiačikom a tekvičkám som na tanier prikladal ešte jeden gastrobonus. Vyprážané kvety už umierajúcich jesenných tekvičiek. Boli v cestíčku, chrumkali a boli voňavé. Deti popíjali k tejto dobrote čerstvý mušt z Peseckej leánky, nuž a my starší sme už koštovali čistiaci sa rampáš z nášho muškátu... Zbohom, suché leto roku Pána 2017!
Diskusia k článku