Fedor Malík:
Teľacie tekvičky

Fedor Malík, 26. septembra 2017     2 minúty čítania

Pomaly nastupuje jeseň. V našich záhradách pribúdajú žlté odtiene a pôda samotná už akosi ani hádveó nepýta.



Akoby bola zvyknutá na ten úsporný vodný režim tohto horúceho leta. Nebolo hádam v našich záhradách rastlinky, ktorá by sa bola tešila z tých horúčav. Koreňová zelenina sa trápila, paradajky ovísali a paprika mala nepekné, neforemné plody. Feferónky opadávali a fazuľa to jednoducho vzdala.

Len tekvice to ako–tak znášali. Aj tie však už majú svoj čas za sebou. Tie prvé som v rámci jesenných záhradných aktivít začal likvidovať. Staré drevené tekvice išli do kompostu a tie mladé som „schosňoval“ v kuchyni.

V sobotu, na modranské vinobranie sa podávali s malými pečenými zemiakmi. Neboli to však hocijaké tekvičky. Išlo o tekvičky de Luxe. Boli plnené exkluzívnym teľacím mäsom. To nie je lacné, ale jeho delikátnej chuti sa nič nevyrovná.

Tekvičky som olúpal, vydlabal vnútro a naplnil ich opraženou mäsovou fašírkou. Na tej som si dal záležať. Mladé teľacie, cibuľka, jedno vajce, posekané čierne olivy, soľ, korenie, sladká paprika, trochu vývaru, horčice i cukru. Žiadna ryža, žiadna strúhanka. Plnené tekvičky som zapiekol v rúre pri 150–160 stupňoch Celzia. O slabú hodinku bolo hotovo. Chladnúce dobroty som polial kyslou smotanou a posypal čerstvým kôprom.

Nuž a k zemiačikom a tekvičkám som na tanier prikladal ešte jeden gastrobonus. Vyprážané kvety už umierajúcich jesenných tekvičiek. Boli v cestíčku, chrumkali a boli voňavé. Deti popíjali k tejto dobrote čerstvý mušt z Peseckej leánky, nuž a my starší sme už koštovali čistiaci sa rampáš z nášho muškátu... Zbohom, suché leto roku Pána 2017!



Diskusia k článku

mimy
Milujem tieto Vaše články p. Malík, ticho závidím Vašej rodine. Skvelé, akú atmosféru viete vytvoriť v každé ročné obdobie. Každé ráno sa teším na Váš príspevok, prenesie ma da Vašej krásnej rodinnej atmosféry.
venusa
Pan Malik vyžaruje nieco, co sa neda obísť. Tiez by som ryžu do teľacej mnamky nedávala, bolo by to uplne o niečom inom.






 



TOPlist