Sviatočný obed:
6 krokov, ktoré vás dovedú k dokonale upečenej chrumkavej husi

Jana Štrbková, 25. decembra 2022     3 minúty čítania

Pečená hus býva v mnohých domácnostiach súčasťou bohatého pohostenia počas vianočných sviatkov. Prezradíme vám, ako hostí očaríte vynikajúco pripraveným mäskom.



Foto: Shutterstock

Hoci husacia sezóna vrcholí na jeseň, kedy si kúpite od farmárov vynikajúce čerstvé kusy tejto hydiny, kvalitná vykŕmená hus je výborná aj v zimných mesiacoch, keď ju pripravíte rozmrazenú.

Príprava krok za krokom

1. Rozmrazenú hus dôkladne osoľte hrsťou soli zvnútra aj zvonka, vložte na noc do chladničky, vyberte a potrite rascou. Sviatočný nádych získa hus, ak ju pred pečením potriete nielen soľou a rascou, ale aj mletým zázvorom. Alebo vyskúšajte tip našich babičiek a posypte ju aj sušeným majoránom.

2. Prezradíme vám aj špeciálny trik, aby sa hus výborne prepiekla - na dno hlineného pekáča poukladajte špajdle, alebo tenké triesky a až na ne položte osolenú hus hrudnou časťou dole, teda chrbtom nahor.

3. Pred pečením môžete tučné časti husi poprepichovať nožom, aby sa masť lepšie vypiekla.

4. Hus podlejte asi 200 – 300 ml vody a pečte prikrytú druhou časťou pekáča v rúre vyhriatej na 150-180 ºC asi dve hodiny. Hus sa nesmie piecť veľmi prudko, prikrytím husi veľmi ovplyvníte výslednú chuť mäsa.

5. Počas pečenia hus polievajte výpekom a podľa potreby podlievajte aj teplou vodou. Namiesto vody ju môžete podlievať aj pivom.

6. Po dvoch hodinách hus odokryte, pretočte na chrbát, aby sa dopiekla a aby bola krásne chrumkavá aj koža na prsiach, prikryte a pečte ešte asi 50 minút. Upečenú hus rozdeľte pomocou nožníc na porcie, najlepšie chutí s dusenou kapustou, lokšami alebo knedľou.

Extra tip: Úžasná husacia masť

Tradičná kŕmená hus obsahuje menej bielkovín, no veľa sadla, z ktorého sa vypečie perfektná masť. Vynikajúco chutí len – tak natretá na chlebe, na hriankach s cesnakom, alebo ňou zalievame ďalšiu delikatesu, upečenú husaciu pečeň. Aby vypečená masť neobsahovala vodu, môžete ju na miernom ohni ešte vyškvariť. Voda sa tak odparí, zostane tuk, ktorý uskladnite v chladničke.

Pripravte si výbornú pečenú hus podľa nášho videoreceptu z TV Varecha








Diskusia k článku







 



TOPlist