Foto: Shutterstock
Hoci husacia sezóna vrcholí na jeseň, kedy si kúpite od farmárov vynikajúce čerstvé kusy tejto hydiny, kvalitná vykŕmená hus je výborná aj v zimných mesiacoch, keď ju pripravíte rozmrazenú.
Príprava krok za krokom
1. Rozmrazenú hus dôkladne osoľte hrsťou soli zvnútra aj zvonka, vložte na noc do chladničky, vyberte a potrite rascou. Sviatočný nádych získa hus, ak ju pred pečením potriete nielen soľou a rascou, ale aj mletým zázvorom. Alebo vyskúšajte tip našich babičiek a posypte ju aj sušeným majoránom.2. Prezradíme vám aj špeciálny trik, aby sa hus výborne prepiekla - na dno hlineného pekáča poukladajte špajdle, alebo tenké triesky a až na ne položte osolenú hus hrudnou časťou dole, teda chrbtom nahor.
3. Pred pečením môžete tučné časti husi poprepichovať nožom, aby sa masť lepšie vypiekla.
4. Hus podlejte asi 200 – 300 ml vody a pečte prikrytú druhou časťou pekáča v rúre vyhriatej na 150-180 ºC asi dve hodiny. Hus sa nesmie piecť veľmi prudko, prikrytím husi veľmi ovplyvníte výslednú chuť mäsa.
5. Počas pečenia hus polievajte výpekom a podľa potreby podlievajte aj teplou vodou. Namiesto vody ju môžete podlievať aj pivom.
6. Po dvoch hodinách hus odokryte, pretočte na chrbát, aby sa dopiekla a aby bola krásne chrumkavá aj koža na prsiach, prikryte a pečte ešte asi 50 minút. Upečenú hus rozdeľte pomocou nožníc na porcie, najlepšie chutí s dusenou kapustou, lokšami alebo knedľou.
Diskusia k článku