Trendy:
Svadobná hostina vás môže vyjsť pekne draho!

Sandra Támerová, 27. januára 2011     6 minút čítania

Premýšľate nad tým, že do toho skočíte rovnými nohami a nemáte ešte jasnú predstavu o svadobnom menu? Na svadobnom veľtrhu sa dozviete všetko, čo potrebujete!

Nielen svadobné šaty a obrúčky sú dôležité pri plánovaní jedného z najkrajších dní nastávajúcich manželov. Podstatné je aj plánovanie svadobného menu, zákuskov a torty. Už dávno neplatí, že na svadobnom stole sa hosťom ponúkajú len slepačia polievka, rezne so šalátom a ako „kapurková“ kapustnica.


Foto: Weddhouse

Torta ako čokoládová fontána určite
vyzerá aj chutí dobre.


„Záleží od predstavy, niektorí ľudia však stále nedajú dopustiť na svadobnú klasiku,“ vysvetľuje Ingrid Littmannová, organizátorka každoročného Svadobného veľtrhu v Bratislave. „Najnovšie si už dávajú záležať na svadobnej hostine, vymýšľajú rôzne špeciality z hovädziny, a záležať si dávajú najmä na predjedlách.

Ponúkajú kanapky rôznych tvarov a chutí, obľúbené sú krevety v rôznych penách, ale v postate to štandardné menu zostáva.“ Pokiaľ ide o honosnejšiu svadbu, mladomanželia plánujú aj sedemchodové menu, kde je výber jedál od výmyslu sveta.

Svadobná torta ako šperk

Ani svadobná torta už dnes nie je, čo bývala. Ťažké krémové torty pomaly nahradili vyčačkané marcipánové skvosty. Záleží aj do toho, koľko ľudí majú mladomanželia na svojej hostine. Ak je to väčšia svadba, tak si objednávajú aj väčšiu tortu. „Momentálne sú trendom malé tortičky na slávnostných podnosoch, a je ich toľko, koľko je aj svadobných hostí. A k tomu je vždy ešte jedna väčšia torta, krásne slávnostne vyzdobená.

Tento víkend sme boli na svadobnom veľtrhu vo Viedni, a tam sme videli v keramických miskách rôzne pudingové a piškótové nákypy s naaranžovaným ovocím, vyzeralo to naozaj veľmi exkluzívne,“ hodnotí Littmannová. „Bola tam napríklad aj svadobná torta v reálnej veľkosti mladomanželov. Neviem, koľko to bolo poschodí, ale bola to zhruba dvojmetrová torta, tortové kreácie tam boli naozaj úžasné.“ U nás sa podľa organizátorky svadobného veľtrhu s tortami zatiaľ až tak neexperimentuje. Skôr sa cukrárky vyhrajú s postavičkami na torte, tvar torty však zväčša zostáva klasický.

Kačičky na svadobnom stole? Prečo nie!


Foto: Weddhouse

Myšiaci na svadobnej torte... Fantázii sa
medze nekladú.


Najnovšie trendy sa nevyhli ani stolovaniu na svadobnej hostine. Podľa toho, do akej témy je svadba ladená, sa na stoloch môžu zjaviť napríklad aj plyšové kačičky, alebo macíkovia. Tomu je samozrejme prispôsobené všetko, napríklad menovky hostí sú práve s obrázkom macíkov. Azda zvláštne, ale fantázii sa zrejme medze nekladú... Takisto sú moderné rôzne trendy obrúsky s nespočetnými skladaniami od výmyslu sveta.

Všetko sa nakoniec dotvorí farebnou organzou vo farbe celej výzdoby, k tomu kytice z čerstvých kvetov. Atmosféru tiež umocňujú vkusné menovky a už dlhšiu dobu sa pri svadobnom stole dočkáte aj darčeka pre hostí. Zväčša ide o malú čokoládu v obale s vytlačeným dátumom svadby a menami mladomanželov, a poďakovaním za prijatie pozvania na svadbu, prípadne šifónové vrecúško s mandľami, alebo cukrík v krabičke previazanej stužkou.

Koľko vás tá sláva vyjde? Málo asi nie...



Foto: Weddhouse

Torta vo veľkosti človeka je vhodná
na väčšie svadby.


Podľa informácií organizátorky veľtrhu je priemer na jedného hosťa od tých 30 do 100 € na hlavu. Ak ide o stočlennú svadbu povedzme po 100 eur, tak sa suma za hostinu vyšplhá až na 10 000 €. Svadobná torta, ak si ju objednáte, vás vyjde od 200 do 2500 € , záleží od veľkosti a množstva použitých surovín.

A keď odbočíme od jedla, požičanie šiat stojí približne od 300 do 600 €, spoločenské šaty pre družičky okolo 100 €, svadobná kytica s pierkom okolo 150 €, obrúčky od 500 do 3000 €. Potom je to kameraman a fotograf, ktorí vyjdú mladomanželov od 300 do 2000 €, svadobné oznámenia od 3 centov po 3 € za kus, záleží od toho, či sú to len kartičky, alebo skladané a mašličkou previazané listy.

Tak ako? Máte to zrátané? Možno by bol za tie peniaze lepší výlet do Vegas, len vy dvaja, tučný sobášiaci Elvis a náhodní svedkovia z ulice. Ak ste však skalopevne presvedčení, že chcete svadbu sláviť doma so svojou rodinou, inšpiráciu možno nájdete práve na spomínanom Svadobnom veľtrhu v Inchebe v Bratislave, v dňoch 4. a 5. februára. Možno sa vám dokonca podarí aj vyhrať svadbu v Las Vegas, na veľtrhu totiž bude prebiehať aj esemesková súťaž o túto cenu.




Súťaž

Vstupenky na veľtrh môžete vyhrať aj tu na Vareche, stačí ak do 2. februára 2011 do 12:00 pošlete mail s heslom „SVADBA“ spolu vašou adresou a telefónnym kontaktom na adresu redakcia@varecha.sk . Redakcia vyžrebuje jedného z vás, ktorý dostane dve vstupenky na Svadobný veľtrh v bratislavskej Inchebe.

VYHODNOTENIE:

Z prijatých súťažných mailov sme vyžrebovali Annu Turzovú z Bratislavy, ktorá získala dve vstupenky na Svadobný veľtrh. Budeme ju kontaktovať na uvedenom telefónnom čísle. Srdečne blahoželáme!



Diskusia k článku

tinca
Tak vážení bola som na desiatkach svadieb s klasickým menu, trebars aj s rezňami, šalátom,sviečkovou a kapustnicou, a na 2 svadbách s honosným 9-chodovým menu. Ale tá klasika je k nezaplateniu, lebo viete svadobná hostina nie je o menu, ale o atmosfére, o láske, ktorú tí dvaja chcú spečatiť. Tie x,y chodové menu sú pre snobov, no a neviem ako sa tá 2-M torta porcuje?? Na svadbe má byť rodinná atmosféra,hudba nemusí byť Kmeťo-band, ale dobrá dychovečka,úžasná nálada a vtedy sa odchádza zo svadby o 6,O0 h ráno. A na veľa takých svadieb mám krásne spomienky. A na záver neviete kde by na to toľko eur, čo je tu vyčíslené mnohí z vás vzali? Aj keby som mala na to, nikdy!!! Je to len prestíž a nekresťanský biznis pre reštaurácie.
murgaska
Pravdu mas tinca........ja som presla tromi v Kanade.(moje deti)Tesime sa na svadbu nasej neterky v sept.na Slovensku.(v miestnom kulturnom dome)






 



TOPlist