Fedor Malík:
Staropazovské kapustníky

Fedor Malík, 3. marca 2016     2 minúty čítania

V polovici februára som opäť cestoval k dolnozemským Slovákom. V staropazovskom Slovenskom národnom dome sme spolu s prekladateľom Mirom Demákom a ilustrátorom Petrom Cpinom uviedli na trh moju srbskú prvotinu „Ukus i miris slovenskog juga“.


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Je to malá knižtička gastronomických fejtónov zo slovanského juhu... V centre Starej Pazovy sa nás zišla veselá kopa. Večer uviedol Martin Prebudila, zakladateľ Pazovského kalendára. Ľudia rečnili, diskutovali a bavili sa. Svorne Slováci i Srbi. Atmosféru záverom doplnil bohato prestretý dolnozemský stôl. Pečené klobásy, kulen, pršut, biely chlieb, nakladaná zelenina. Po slanom ste mohli prejsť i ku sladkému. K závinom či rejtešom, tyčinkám, pajglom, baklave. Sladkým kráľom večera bol však staropazovský kapustník pani učiteľky Anny Demrovskej. Trochu iný ako ten náš.

Pripravíme si ho spolu. „Lepníkové“ cesto ukuchtíme z kila hladkej múky, 50 g droždia, pol litra vody a soli. Vymiesime jemné cesto a nechámeho hodinku „nakysnúť“. Kým sa vzdúva, pripravíme kapustovú náplň. Na tenko nakrájame pol kila bielej kapusty, popražíme ju na oleji a pridáme pár lyžíc medu, štipku soli a mletého čierneho korenia. Rozvaľkané cesto pokrájame na štvorce, na jeden dáme kapustu a druhým ho preložíme. Kraje pritlačíme a kapustníky necháme ešte polhodinku vydychovať.

U nás by sme ich piekli v rúre, na Dolnej zemi ich vyprážajú v horúcom oleji. Iný kraj, iný gastronomický mrav...



Diskusia k článku







 



TOPlist