Speváčka Janais:
Som praktická, varím to, čo moje deti určite zjedia

Nora Krchňáková, TV Varecha, 3. novembra 2020     5 minút čítania

Slovenská speváčka Janais nám v TV Varecha navarila karí kura, miluje však klasické slovenské jedlá – pirohy, lokše, lievance či buchty na pare.



Janais spieva nielen v rodnej reči, ale aj v angličtine a vo francúzštine, ktorú študovala na univerzite vo francúzskom Bordeaux.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha



V TV Varecha ste nám navarili exotické karí kura. Máte rada indickú kuchyňu?

V jedle som dosť konzervatívna a len občas naberiem odvahu ochutnávať nové jedlá a chute. Indické jedlá mi však v poslednej dobe naozaj zachutili, možno aj vďaka koreniu karí. Preto som sa rozhodla navariť práve karí kura.

Ste mamou dvoch detí, čo im varíte najčastejšie?

Som dosť praktická, takže sa snažím variť to, čo deti určite zjedia. Cestoviny s rôznymi omáčkami, ryžu s mäskom, zeleninové polievky či palacinky, to je istota. No ako rastú, vidím, že postupne môžem začať trošku experimentovať aj v kuchyni. Karí kura im chutí veľmi a dokonca sa nesťažujú ani na zázvor.

Pomáha vám pri varení manžel? Ide podľa vás láska cez žalúdok?

Varíme najmä počas víkendov a vtedy si s manželom varenie rozdelíme. Ja varím polievky a prílohy, manžel väčšinou pripravuje mäso. Ale kedykoľvek treba, navarí aj sám. Otvorí kuchársku knihu alebo nájde recept na webe a skúša. Občas sa s deťmi pustia aj do pečenia a niekedy sa im to naozaj podarí. Vtedy sú všetci hrdí a ja šťastná, že som prišla na hotové. Takže jedlo s láskou určite súvisí.

Počas koronakrízy mnohí kváskujú, pečú a varia viac ako predtým. Ako je to u vás?

Ja zatiaľ nekváskujem, ale moja mama je v tom profík. Vždy nám nabalí čerstvý doma upečený chlieb a má to naozaj svoje čaro. Je asi otázkou času, kedy ma zlomí. S varením som si od začiatku koronakrízy užila rovnako ako každá matka. Práve vtedy, keď mi už dochádzali nápady, ma kamarátka naučila karí kura, a tak sme si trocha spestrili jedálny lístok.

Ktoré sú vaše obľúbené jedlá a recepty?

Mám rada tradičné slovenské jedlá ako pirohy, lokše, zemiakové placky, perkelt s haluškami, šišky, lievance či buchty na pare.

Ako sa stravujete, aby ste si udržali štíhlu postavu? Staráte sa o kondíciu cvičením?

Mám šťastie, že neobľubujem sladkosti. Ak mám na niečo chuť, tak zjem ovocie, mrkvu alebo rôzne druhy orieškov. Čokoláda ani bonbóny ma vôbec nelákajú. Je však pravda, že aj moje telo potrebuje spevniť a viac pohybu. Ak sa dá, chodím pešo alebo si s deťmi zacvičíme doma pri televízii. No na poctivé cvičenie napríklad vo fitnescentre som sa ešte neodhodlala.

Ste speváčka, využili ste pauzu v koncertovaní na tvorbu?

Musím priznať, že toto obdobie je pre nás hudobníkov také demotivačné, že len ťažko nachádzame inšpiráciu na novú tvorbu. No nahrali sme v štúdiu moje dve obľúbené rusínske piesne v našich originálnych úpravách. Mala som potrebu vrátiť sa v tomto období ku koreňom a k folklóru, ktorý ma dlhé roky fascinuje.

Pozrite si videorecept, ktorý Janais nakrútila v štúdiu TV Varecha:


Kura na karí s basmati ryžou podľa Janais


Textovú verziu tohto videoreceptu nájdete TU:









Diskusia k článku







 



TOPlist