Fedor Malík:
Špargľový krém

Fedor Malík, 13. mája 2015     2 minúty čítania

Ani to akosi nevnímam, že teraz na jar sú pulty našich marketov plné „jarnej“ zeleniny. Svet je obrátený naruby a jarnú zeleninu máme k dispozícii v lete, na jeseň i v zime.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Mladú cibuľku, reďkovky, mladú mrkvičku, hrášok i čerstvé fazuľové struky môžeme mať na tanieri aj na Vianoce... Predsa však sú aj isté výnimky. Napríklad taká špargľa (Asparagus offi cinalis), rozvetvená trvalka z čeľade Liliaceae. Po česky „chřest“.

Špargľa bola obľúbenou lahôdkovou zeleninou už v staroveku. Mnohé kultúrne národy sa idú s ňou dodnes „zadrhnúť“. My ju však stále akosi berieme s „rezervou“. Samozrejme, s výnimkou Záhorákov, ktorí ju vo veľkom pestujú i exportujú... Budem trochu inovatívny. Pripravíme si špargľový krém. Potrebujeme štvrť kila špargle, pol litra sladkej i kyslej smotany, pár lyžičiek škrobu, dva žĺtky a soľ. Špargľu olúpeme, do mäkka uvaríme, pokrájame a rozmixujeme. Potom pridáme smotanu rozmiešanú so škrobom a všetko povaríme. Do chladnúceho krému vmiešame dva žĺtky, osolíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

A už nám chýba len chrumkavý chlebík a starší „soviňón“. Prečo starší? Pretože vonia a chutí ako varená špargľa...



Diskusia k článku

venusa
Ale sa viac zaváralo a všetko môžné, keď nebolo toľko výberu ako je teraz po celý rok. Každý sa zamerá na tú plodinu, ktorú pestuje v svojom kraji. Na horniakoch by sotva mala úrodnosť a tak skôr len tak zo sezónnej zvedavosti všetko, čo sa práve z jari ukáže a keďže sa vyváža, ani sa dlho u nás neohreje. Už som skúšala z nej 2x rcp ale ten krém ma oslovil viac, vyskúšam ho.






 



TOPlist