Foto: Pravda - Robert Hüttner
Špargľa bola obľúbenou lahôdkovou zeleninou už v staroveku. Mnohé kultúrne národy sa idú s ňou dodnes „zadrhnúť“. My ju však stále akosi berieme s „rezervou“. Samozrejme, s výnimkou Záhorákov, ktorí ju vo veľkom pestujú i exportujú... Budem trochu inovatívny. Pripravíme si špargľový krém. Potrebujeme štvrť kila špargle, pol litra sladkej i kyslej smotany, pár lyžičiek škrobu, dva žĺtky a soľ. Špargľu olúpeme, do mäkka uvaríme, pokrájame a rozmixujeme. Potom pridáme smotanu rozmiešanú so škrobom a všetko povaríme. Do chladnúceho krému vmiešame dva žĺtky, osolíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
A už nám chýba len chrumkavý chlebík a starší „soviňón“. Prečo starší? Pretože vonia a chutí ako varená špargľa...
Diskusia k článku