Špargľové labanice

Fedor Malík, 25. apríla 2017 o 04:00

V rohu našej záhrady, v neokopanom riadku pod pergolou viniča, už roky počiatkom apríla vystrkuje výhonky zelená špargľa.



Už ani nevieme, kto a kedy ju tam zasadil. Je tvrdohlavá. V pondelok odtrhnete z nej zopár výhonkov a už v stredu zo zeme vykúkajú ďalšie. Nuž a na víkend je jej toľko, že môžete z nej pripraviť i obed.

Špargľa je však neľahký „oriešok“. Nie sme na ňu zvyknutí a tí, čo majú dnu, sa jej vyhýbajú. Všetci však vieme, že je chutná a zdravá. Ako sa prekonať, ako teda na ňu? Odpoveď je jednoduchá. Rafinovane...

Minulú sobotu som všetkých prekvapil. Pripravil som špargľové labanice. Boli podobné tým budmerickým, ktoré sa piekli v rodine Hínerovej i Lukačovičovej. Len pomleté oškvarky som vymenil za špargľové pesto. Varené a postrúhané zemiaky som najprv spracoval s polohrubou múkou na cesto. To som rozvaľkal na hrubšie ako na lokše, pomastil, posypal hrubou krupicou a potrel špargľovým pestom.

To som ukuchtil už predom. Výhonky špargle som oblanšíroval, olúpal a so soľou, s olivovým olejom, petržlenovou vňaťou a čiernym korením zhomogenizoval do podoby hustej pasty. Pestom som potrel vrch cesta a ten ešte pokvapkal kyslou smotanou. Všetko som stočil do rolády, trochu potlačil a piekol v rúre do zlata.

Roládu som nakrájal na kúsky – labanice – a tie zapíjal mladým müllerom či sauvignonom. Obe tie odrodové vína majú senzoricky čosi spoločné s tou voňavou veľkonočnou špargľou. Všetkým dospelým to chutilo. Špargľové labanice si upečieme i o rok...
Komentáre k článku:
  • kuchticka - fotkaKuchticka 25. apríla 2017 o 06:17

    mat taku sparglu na mojom pozemku tak som stastna ako....
    Je to velmi lahodna a chutna zelenina, ktora sa da len malicko povarit a podavat- NAJRADSEJ JU VARIM NAD PAROU, ale niekedy rozlozim na cely plach, pokvakam olejom, posolim a zapeciem pod grilom - staci iba par minut a je lahodna zelenina pripravena k maskrteniu.
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 25. apríla 2017 o 07:30

    včera som robila špargľu s mandľami na masle so syrovou omáčkou a zemiakovou kašou. skvelá zeleninka...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMajsterka 25. apríla 2017 o 19:25

    robievam špargľovú polievku,to je prvá jarná polievka u mňa,kombinujem bielu a zelenú.Dobrá je aj grilovaná na dobrom oleji a po ugrilovaní pokvapkaná troškou balzamika
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJoevinohrad 30. apríla 2017 o 07:03

    OK spargla:
    moja mala novinka:
    ked chcete spargly rychlit zo semena?
    1/ doma dajte semena na maly tanier co ma trosku cisteho papiera (toilet..PAPER TOWEL)
    2
    nakvapkate vodu
    3 pokryme to igelitom alebo inym priehladnym
    ked vidime male 1mm klicly, pinzetou velmi lahko a opatrne vybeireme
    a dame to na dobru zem zakryeme semena zo velmi jemnou zemou tak / alebo 1l cm
    dame jemnou vodou dobre vodnatenie

    v dome chovame ...budu rast i v zime aha! 2 roky v 12 mesiacov rychlo jak rychlovlak

    nebudte sa bat ked vidite suche, to je ok
    pockat a budu rast

    oh som zabudol: tu v Alberta Canada ,spargla rastie divoka
    dobru chut moji krajania

    @zareaguj
  • kuchticka - fotkaKuchticka 5. mája 2017 o 06:37

    @Joevinohrad (30.4.2017 07:03)

    Prosim "joe", PORAD AKO TO MAM PESTOVAT U NAS V USA - Pacific North West. Milujem sparglu, ale je dost draha. Mam zahradu, len neviem ako na to a ci by v nasom prostredi dost dobre rastlo. Byvam blizko Snoqualmie pas
    teda dost vysoko v horskej polohe.
    Ak poradis tak velka vdaka a na lyzovacku u nas by este tento rok bol i dost suci cas.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJoevinohrad 5. mája 2017 o 07:05

    @Kuchticka (5.5.2017 06:37)

    je to lahke
    : na jesen ked su suche , musime edrezat!! pri zemi a spalit!! tam su paraziticke chrobaky
    na jar vycistime zem od plevov
    ja byvam v albera ,mila madam viete ze tu rastie divokoÉ
    ha ha nasadte ale budte pripravena ze zo semena trva 5 rokov ,ale ked kupite plany 3 yr old.. bingo!
    urobte 1ft trench
    dajte planty zo korenmi rak `fan`
    zakyte velmi dobrou zemou (humus)
    zrovnat zem
    ked su hotove jak zdrave na jar budu mat klycky ;dajte vyrastnut 6 inches
    odrezte pod zemou,

    uvarte! yum
    na bielu sparglu, ked viete jak mi pisat private tak vam pomozem velmi rad :jozef
    ps u nas je zima minus 40 celzius
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJoevinohrad 5. mája 2017 o 07:13

    @Kuchticka (25.4.2017 06:17)
    mila pani:
    som zialivy
    lebo u nas sa sneh rospustil vcera
    a moja spargla je zmrazena
    ale: vinsovam vam zdravie a velmi dobru chut,
    jojo z bratislavy ale byvam v severnej kanade

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 23. mája 2017 o 21:09

    Nemám trpezlivosť na pestovanie špargle. Skúšala som to, ale asi som nemala dobrú zem, stále bola zelená a horká. Moja svokra ju mala v záhrade a používali sme ju namiesto asparágusu do kytice, keď sme išli niekomu gratulovať. Možno, že je ešte v záhrade, dlho som tam nebola. Mám radšej patizóny, narastú krásne v skleníku ako paprika. Nemáte nejaký dobrý recept?
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist