Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Tapas, alebo kanapky? Nie, je to smushi!
Teraz vám predstavíme niečo na spôsob kanapiek. Delikatesa má názov smushi (čítaj smuši), a podobá sa naozaj tým naším „jednohubkám“.
Táto kulinárska vychytávka pochádza z dánskej Kodane. Vizuálne lákavá kombinácia chutných ingrediencií na kúsku chleba. No a odkiaľ ten názov? Keďže ide o dánsku špecialitu, prvé dve písmená slova smushi, čiže SM sú skratkou z dánskeho smørrebrød, čo je chlieb. No a čo sa týka zvyšných písmen, tušíte správne, sú z japonského jedla sushi.
Základom je chlieb
„Smushi je dánska pochúťka veľká asi ako malý snack,“ vysvetľuje Tomáš Tkáč z Joe Cafe v Bratislave. „Základom je vždy chlieb alebo nejaké pečivo, na ktoré sa vrstvia neobmedzené variácie chutí, či už je to zelenina, mäso, ryby, alebo ovocie.“ Rozdiel medzi sushi, ktoré dnes už pozná takmer každý je práve v tom, že pravé „ortodoxné“ sushi sa pripravuje okrem uvarenej ryže najmä z čerstvých, tepelne neupravených surovín a z mäsa.
Smushi má naproti tomu väčšie možnosti, na chlebík sa ukladajú pečené, restované, či uvarené dobroty. Tomáš Tkáč nám tiež prezradil, že veľmi obľúbené sú rybacie smushi: „Či už ide o spojenie údeného lososa a vajíčkového šalátu, ale populárne je napríklad aj hovädzie s vajíčkom. Z tých zeleninových sú to smushi s paradajkou, zeleným pestom a mozarellou, obľúbené sú tiež krevety.“ Ak sa bojíte o líniu, môžete ochutnať napríklad spojenie paradajky s cottage cheesom, alebo mozarellou.
Silvestrovský, snack? Prečo nie!
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Nápad na Silvestrovské chuťovky, skúste smushi!
V každom prípade môžete prípadných hostí ohúriť lákavo vyzerajúcimi kúskami menej známej dobroty. Skúste k tomu pridať pár slov z toho, čo sme vám o smushi napísali v tomto článku a úspech máte zaručený.
No aby ste si nemysleli, že je to až také jednoduché - vedzte, že smushi-odborníci musia absolvovať náročný kurz v trvaní štyroch rokov. Ale také domáce smushi si pokojne môže vyskúšať urobiť každý.
Pokojného Silvestra Vám želá redakcia, a všetko dobré do Nového roku, nech vám to varí!
Tento rok idem robiť sushi aj smushi:), mexické placičky Sopes od Taliana:), krabie placky od Nigely :), krevety na masle a cesnaku, a ako dezert Zabaglinoe, a čokoládovú penu. Tak dúfam, že sa všetko zadarí:)
Prajem všetkým varecháčom ako aj celej redakcii hlavne veselý Silvester, veľa chutných receptov a lepší rok 2011!
Všetko dobré všetkých na Vareche!!!
My slovaci aj v cudzine ostaneme verny nasim oblozenym chlebickom a ako ty pises:nakrajany rozok ,potrety maslom,koliecko uhorky a sardelove ocko .Zatym sa dobre popijalo a sampaske ,vino....atd.
PRAJEM SPOKOJNY V ZDRAVY PREZITY NOVY ROK .VSETKYM CITATELOM VARECHY.