Trendy:
Smushi – to pravé na Silvestra!

Sandra Támerová, 30. decembra 2010     4 minúty čítania

Vianočné dobroty sú strávené, na scénu prichádzajú lahôdky na Silvestrovský stôl.

Oproti Vianociam to bude trošku zmena, aj keď veľa krát to pred telkou v posledný deň roka ešte viac preženieme. U nás doma sme vždy nachystali chlebíčky, obložené misy, slané chuťovky, a čakanie na lahodné šampanské sme si krátili popíjaním sladkého karamelového likéru.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Tapas, alebo kanapky? Nie, je to smushi!


V mnohých domácnostiach sú obľúbené všemožné kanapky. Podľa chuti sa na nich objavujú najrôznejšie dobroty z mäsa, zeleniny, ale aj ovocia a syrov. Fantázii sa medze nekladú, veď napratať sa posledný deň v roku do prasknutia si na druhý deň môžeme vynahradiť novoročným pôstom.

Teraz vám predstavíme niečo na spôsob kanapiek. Delikatesa má názov smushi (čítaj smuši), a podobá sa naozaj tým naším „jednohubkám“.

Táto kulinárska vychytávka pochádza z dánskej Kodane. Vizuálne lákavá kombinácia chutných ingrediencií na kúsku chleba. No a odkiaľ ten názov? Keďže ide o dánsku špecialitu, prvé dve písmená slova smushi, čiže SM sú skratkou z dánskeho smørrebrød, čo je chlieb. No a čo sa týka zvyšných písmen, tušíte správne, sú z japonského jedla sushi.

Základom je chlieb

„Smushi je dánska pochúťka veľká asi ako malý snack,“ vysvetľuje Tomáš Tkáč z Joe Cafe v Bratislave. „Základom je vždy chlieb alebo nejaké pečivo, na ktoré sa vrstvia neobmedzené variácie chutí, či už je to zelenina, mäso, ryby, alebo ovocie.“ Rozdiel medzi sushi, ktoré dnes už pozná takmer každý je práve v tom, že pravé „ortodoxné“ sushi sa pripravuje okrem uvarenej ryže najmä z čerstvých, tepelne neupravených surovín a z mäsa.



Smushi má naproti tomu väčšie možnosti, na chlebík sa ukladajú pečené, restované, či uvarené dobroty. Tomáš Tkáč nám tiež prezradil, že veľmi obľúbené sú rybacie smushi: „Či už ide o spojenie údeného lososa a vajíčkového šalátu, ale populárne je napríklad aj hovädzie s vajíčkom. Z tých zeleninových sú to smushi s paradajkou, zeleným pestom a mozarellou, obľúbené sú tiež krevety.“ Ak sa bojíte o líniu, môžete ochutnať napríklad spojenie paradajky s cottage cheesom, alebo mozarellou.

Silvestrovský, snack? Prečo nie!


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Nápad na Silvestrovské chuťovky, skúste smushi!


Ak práve premýšľate, čo chutné si pripraviť na Silvestra, možno sme vás inšpirovali, a pripravíte si práve spomínané smushi. Čo si naň poukladáte, je len na vás.

V každom prípade môžete prípadných hostí ohúriť lákavo vyzerajúcimi kúskami menej známej dobroty. Skúste k tomu pridať pár slov z toho, čo sme vám o smushi napísali v tomto článku a úspech máte zaručený.

No aby ste si nemysleli, že je to až také jednoduché - vedzte, že smushi-odborníci musia absolvovať náročný kurz v trvaní štyroch rokov. Ale také domáce smushi si pokojne môže vyskúšať urobiť každý.

Pokojného Silvestra Vám želá redakcia, a všetko dobré do Nového roku, nech vám to varí!





Diskusia k článku

stefanm
...ja dám tip na pravé slovenské "smuši" : kolečko rohlíka,kolečko klobásy,kolečko kyslej uhorky a špáratko.Toto určite nechýba na Silvestra na nijakej domácej "žúrke" :) aj ja vám prajem nach vám to varí,milá "redakcia", a naviac nech vám to správne novinársky myslí a píše!!!
sjuz
no ani som nevedela, že robievam smuši:)! To som ale pokroková:))!!! Ale čo sa na tom učia štyri roky, to by ma zaujímalo:)
Tento rok idem robiť sushi aj smushi:), mexické placičky Sopes od Taliana:), krabie placky od Nigely :), krevety na masle a cesnaku, a ako dezert Zabaglinoe, a čokoládovú penu. Tak dúfam, že sa všetko zadarí:)
Prajem všetkým varecháčom ako aj celej redakcii hlavne veselý Silvester, veľa chutných receptov a lepší rok 2011!
alexdidi
No teda, tiež som nevedela, že už som nmohokrát robila nielen kanapky, ale i smushi...samozrejme aj na tohto Silvestra bude niekoľko druhov, ako i iné dobroty zväčša slané, sladkého bolo až, až....
jerica
Páči sa mi popis na "smuši" , len tak ako @stefanm píše , slovenské je slovenské , len u nás doma mávame na Silvestra klasiku , obložené chlebíky ako mám v mojich receptoch na varecha.sk , oškvarkové pagáčiky , polnočnú kapustnicu , vínko , šampanské na polnočné privítanie Nového roku. Prajem celému kolektívu v redakcii a našim všetkým varecháčom do Nového roku 2011 zdravie a dobrú mysel pri tvorení receptov a ínšpirácii na varecha.sk
janger
Tiez robievame podobne, ale nevedela som, ze sa to vola smushi :-). Tu v Holandsku je tradicia na Silvestra jest sisky, ci uz len tak, posypane praskovym cukrom, alebo plnene hrozienkami, jablckami...Skonzumuju sa ich obrovske mnozstva. Ludia ich robia bud doma alebo kupuju v mnohych poulicnych 'siskovych' stankoch, pekarnach...Je dokonca kazdorocna sutaz (tajny nakup) o najlepsiu predajnu sisiek a tam potom stoja obrovske rady kupujucich. Prajem redakcii a vsetkym varechacom krasneho Silvestra, vsetko najlepsie v novom roku. A davajte pozor pri odpalovani ohnostrojov, prskaviek a pod.
garanco
Ja mám dojem, že sa už pomaly ani nemôžem zapojiť do diskusie, lebo neovládam všetky tie názvy - v cudzojazyčnom prevedení - našich známych, ak menej známych jedál. Napriek tomu vám všetkým želám šťastlivý, pokojný vstup do nastávajúceho roku a potom sa snažte sami, aby sa Vám vyplnili všetky priania a predsavzatia!
hannah22
Nech sa všetkým dobre darí, nech nám to všetkým dobre varí, nech sme zdraví ako rybky a nech život nemá chybky , želám všetkým varecháčom a varecháčkam a nech Vás tu všetkých budúci rok zase stretám.... krásneho Silvestra a ešte krajší Nový rok 2011.... živióó... :))
veronka8
Vinšujem Vám nový rok, aby Vám neodpadol z pece bok, aby sa Vám hrnce, miske nehubili a lyžice nelámali, šťastia , zdravia, lásky trochu, nech Vám nikdy nezovšednie, najmä v novom roku.
Všetko dobré všetkých na Vareche!!!
tinca
aj ja som mala včera za tácku smushi a chutili výborne aj keď nemám 4-ročný krurz,názov mi bol doteraz neznámy
skye
Aj mi sme mali pekne urobeny stol s oblozenymi misami....a co sa zjedlo ako prve? Slovenske smushi :-))) Vsetkym prajem stastny Novy rok.....
ches
@stefanm , presne ako pises, slovenske jednohubky ako sme to my mladsich rokoch nazyvali sa nedaju nahradit suschi,.
My slovaci aj v cudzine ostaneme verny nasim oblozenym chlebickom a ako ty pises:nakrajany rozok ,potrety maslom,koliecko uhorky a sardelove ocko .Zatym sa dobre popijalo a sampaske ,vino....atd.
PRAJEM SPOKOJNY V ZDRAVY PREZITY NOVY ROK .VSETKYM CITATELOM VARECHY.
hubata
Veru netreba sa opičiť.... naše si nedajme !!!






 



TOPlist