Fedor Malík:
Slimáky a taštičky

Fedor Malík, 15. decembra 2015     2 minúty čítania

Pomaly sa blížia sviatky mieru a pokoja. Vianoce visia vo vzduchu. Len ešte poumývať okná, oprať záclony, vytepovať koberce, vyleštiť nábytok.


Foto: Pravda


A už sa môžete odobrať do kresla k svojej knihe, k svojmu obľúbenému televíznemu seriálu. Tú pohodu si môžete vylepšiť čímsi voňavým a chrumkavým. Najlepšie domácim slaným pečivom.

Dnes vám ponúkam šunkovo-syrové slimáky a kapustové taštičky. Jedno i druhé si žiada lístkové cesto. S tým problém nemáte. Sú ho plné obchody...

Poďme najskôr k slimákom. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajcom a nakladieme naň plátky šunky a syra. Najlepšia je tá „od kosti“ a zo syrov odporúčam sabinovský Volovec... Cesto natesno zrolujeme a roládu necháme odležať. Potom z nej narežeme centimetrové kolieska a tie pečieme 20 minút pri 170 stupňoch. Slimáky so špirálami šunky a syra vyzerajú i chutia excelentne...

Druhý plát lístkového cesta nakrájame na šestnásť obdĺžnikov. Sterilizovanú kapustu odšťavíme a ochutíme cesnakom, paprikou, korením, štipkou zázvoru, mletou rascou, sójovou omáčkou a kúskami pečeného bôčika. Lyžičku tejto dobroty naložíme na cesto, ktoré uzavrieme ako taštičky. Tie vo vyhriatej rúre pečieme dozlata. Prepíname programy, chrumkáme taštičky a pochlipkávame mladý muškát otonel. Vianoce klopú na dvere...



Diskusia k článku

vieraa
Super recept, vyskúšam, akurát mám dotaz na tú sterilizovanú kapustu, aká je to.Nemôžem použiť kyslú kapustu, alebo čerstvú,ďakujem,určite vyskušam.






 



TOPlist