Fedor Malík:
Slané palacinky z Vinosadov

Fedor Malík, 19. apríla 2022     2 minúty čítania

Významnou rodinou Vinosadov, obce medzi Modrou a Pezinkom, bola a je família Zárubovcov.



Michal Záruba, dedo a zakladateľ rodu, už nežije. Stará mama Margita je však ešte medzi nami. Prekročila už deväťdesiatku a stále sa „rozdáva“. Rozdávať sa svojej rodine (štyri dcéry, jeden syn), to je predsa najkrajšia vec na tomto rozbúrenom dnešnom svete...

Dobré zárubovské víno si vždy žiadalo aj príkladne voňajúcu kuchyňu. Stará mama Margita bola roky rokúce kráľovnou rodinnej kulinariky. Ak dovolíte, pripravíme si s ňou vinosadské slané palacinky. Ten recept, i keď vraj pochádza zo záhoráckej strany Malých Karpát, sa tu stopercentne udomácnil. Nuž teda, potrebujeme liter mlieka, 48 deka hladkej múky, štyri domáce vajcia, soľ, cukor, rastlinný olej a roztopené maslo. V mlieku rozšľaháme vajcia, pridáme „orech“ masla a múku. Riedke cesto necháme 30 minút odstáť a až potom pečieme palacinky z oboch strán. (Z litra mlieka pripravíme cca dva tucty palaciniek.)

Potom si pripravíme bešamel. Na masle usmažíme múku, zalejeme to kyslou smotanou (220 ml), pridáme štipku štipľavej papriky, trochu čili, soľ a čierne korenie. Po pár minútach vlažný bešamel natierame na palacinky, navrch ukladáme 2–3 plátky výberovej šunky a hrubší plátok syra eidamského typu. Palacinky zavinieme a „ošetríme“ ich klasickým „šnicľovým“ trojobalom (múka, vajce, strúhanka). Palacinky vysmážame na oleji dozlatista. Podávame ich s letným zeleným šalátom (uhorky, paradajky, mladá cibuľka, paprika) a s ochuteným smotanovým dipom s nastrúhanou kvasenou alebo sterilizovanou uhorkou.

Starším to vyhovovalo a mladší išli „s dobou“. K babkiným slaným palacinkám vyžadovali domáce hranolčeky. Aj čaše pripravené na slávnostnom stole sa plnili diferencovane. Deti popíjali „studničkovú“ vodu s domácim ovocným sirupom a dospelí, akože inak, si pochvaľovali vinosadské biele. Zo záhrady a z vinice pri dome i za domom...




Diskusia k článku







TOPlist