Trendy:
Sladké a štíhle Emma a Ema Tekelyové

Varecha.sk, 25. novembra 2011     8 minút čítania

Uveríte, že maškrtiť sa dá aj zdravšie?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Emma a Ema Tekelyové.


Ak hľadáte recepty na štíhlu líniu, ktoré fungujú takmer stopercentne, máme pre vás tip. Dve známe mená a tváre, dokonca rodinne spriaznené, pripravili spoločnú kuchárku Sladkosti, od ktorých sa nepriberá.

Pri pohľade na mamu a dcéru Tekelyové je jasné, že ich recepty fungujú. Mama Emma a dcéra Ema trávili v spoločnej kuchyni dosť času na to, aby zistili, čo je pre ich líniu a zdravie prospešné. Teraz sa so svojimi skúsenosťami rozhodli podeliť aj s ďalšími gazdinkami.

Práve ste aj so svojou dcérou pokrstili novú kuchársku knihu. Sú tam samé sladkosti a vy vyzeráte, že sa sladkostiam vyhýbate na sto honov...


Nie som genetická soletka, lepí sa na mňa najmä biely cukor a biela múka, a tým som sa naozaj dlhé roky statočne vyhýbala. Od osemnástich som robila modelku, po vysokej škole prišla televízia, s ňou štíhlosť v popise práce, takže piškótová torta ani veterník si u mňa „neškrtol“.

Prečo práve kuchárska kniha o pečení sladkých dobrôt? Skôr by sme od vás čakali niečo so šalátikmi, prípadne diétnymi jedlami...

Všetky ženy si z času na čas potrebujú osladiť život, spôsobujú to hormóny. Na sebe som zistila, že čím si človek viac odopiera, tým viac trpí a chúťky sa zväčšujú. Hľadali sme preto také múčniky a dezerty, ktoré nepridávajú na objeme, vymýšľali sme ich ale aj inovovali celých 15 rokov.

Odpozerala to dcéra od vás? Vy viete piecť?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Torty podľa receptov z kuchárky Tekelyových
vyzerajú naozaj lákavo.


Vyrastala som v dobe, keď to, čo sa pieklo doma, bol „iba koláč“. Pamätám si, že „hodnotu“ mali krémové zákusky z cukrárne donesené domov na papierovej tácke. U nás piekli babky a teta Oľga. Ja nie. Raz pred Vianocami sa ma Emka opýtala: „Všetky mamy pečú, prečo ty nie?!“

Vysvetľovala som jej, že mám časovo náročnú prácu, a tiež že od sladkého sa tučnie, navyše načo špiniť rúru, keď u nás pečie celá rozvetvená rodina. Hm, ale deti sú kruté. Od toho momentu ma považovala za „polovičnú“ mamu, a začala piecť sama. Teda, pod dozorom tety Oľgy. A pozrite sa mňa teraz! Vylizujem misky, miešam ingrediencie, chutnám plnky, tie sú v našich koláčoch najdôležitejšie. Hlavná cukrárka je však moja Emka, ja jej robím iba pomocníčku.

Je teda skutočne pravda, že pokušiteľkou na sladké sa u vás doma stala vaša vlastná dcéra?

Áno, vyštudovala síce módne návrhárstvo a dejiny umenia, ale už ako dievča zbierala a vymýšľala recepty. Pečenie ju baví. Kým iné dievčatá zbierali céčka, Emka si založila aj knihu receptov. S podrobnými návodmi a obrázkami. Myslela som si, že z toho vyrastie, ona sa rozhodla, že NIE.

Odkiaľ a ako ste zbierali recepty? Je možné, že vaše sladkosti úžasne chutia, a nepridávajú na hmotnosti?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Aj recept na tento cheesecake nájdete
v spomínanej kichárskej knihe.


Dávame do nich minimum bielej múky, radšej celozrnnú a špaldovú, biely cukor sme vymenili za hnedý trstinový alebo med, a nenájdete v nich ani umelé tuky. Vylepšovaním klasických receptov sme sa presvedčili, že aj tvaroh môže chutiť ako krém a ovsené vločky ako bábovka. Kreatívne cukrárky potrebujú priestor na zlepšováky, dávame im v knihe okrem návodov aj miesto na vlastné poznámky a nápady.

Vyhovujú vám viac dezerty ktoré sú bleskovo pripravené, alebo sa radšej „vyhráte“ s cestom a rôznymi krémami a ozdobami?

Všetko závisí od príležitosti a momentálnych časových možností, na Vianoce pečieme klasiku a počas roka sa hráme. Chlapi sú ešte mlsnejší ako ženy, ale samozrejme im vopred neprezrádzame, čo sme do dezertu dali. Vždy je predsa dôležitá výsledná chuť.

Na knihe je cenné, že rešpektuje pravé slovenské chute... Ktorý koláčik, dezert, alebo sladkosť sú Vaše najobľúbenejšie?

Ja som tvarohová a čokoládová, Emka má rada ovocné, zvlášť jablkové koláče. Zamerali sme sa na známe recepty, na typické druhy koláčov aj sviatočného pečiva. Ich základ tvoria bežné potraviny, a nemajú nič spoločné s označením diétne. O to nám išlo. Chceli sme ukázať, že po chutný recept, od ktorého sa nepriberá, nemusíte ísť na Honolulu alebo zháňať exotické ovocie či príchute, že stačí iba výmena niektorých ingrediencií a dezerty môžu byť menej kalorické, pričom chutia rovnako dobre.

Poraďte, ako jesť dobroty z vašej knihy a nepribrať?


Foto: Petra Bošanská

Mama s dcérou, obe štíhle
a obe radi "zhrešia".


Existuje na trhu veľa nápadov „z mrazáku“, alebo polotovarov, ktoré „stačí naservírovať“, ale všetky sú plné rôznych konzervantov a kalorických zložiek. U nás doma sa pečie klasicky, každú sobotu a nemáme nijaké výčitky svedomia, lebo presne vieme, čo sme do dezertu dali. Rozmýšľame, ako využiť sezónne ingrediencie a čo je dobré dať do koláčov pre zdravé vlasy, nechty, čistú pleť a pevné nervy. O tom, ako si nepustiť kalórie k telu, sme spísali celú kapitolu. Napríklad konzumovať ich iba dopoludnia, najlepšie ráno, keď človek potrebuje “palivo“ a určite ho spáli.

O pár týždňov sa v kuchyniach slovenských gazdiniek začína vianočné pečenie, ako to vyzerá u vás doma v tomto období? Pečiete obe, aj s dcérou?

U nás sa to všetko začína 27.novembra, na prvú adventnú nedeľu. Máme rozvrh pečenia až do Vianoc, končíme makovníkmi a orechovníkmi. Malými sladkými balíčkami s vianočným pečením obdarúvame spolu s vianočným vinšom všetkých svojich priateľov pred Štedrým dňom. Je to náš zvyk a máme ho rady.

Ako bude vyzerať váš Štedrovečerný stôl? Čo všetko okrem sladkostí na ňom nájdeme? Dodržiavate v jedle a koláčikoch tradície?

Užívame si tento čas spolu s filmovými rozprávkami. Čo sa týka menu, držíme sa tradičného slovenského stola - kapustnica, kapor aj pečený pstruh, šalát. Vianoce milujeme, vrátane výzdoby bytu, dokonca aj nakupovania, upratovania, ale najmä pečenia. Keď sa začína príprava na Vianoce, všetky zaneprázdnené ženy si uvedomujú, ako pečenie stmeľuje rodinu. Piecť treba s láskou. Pre niekoho, koho máme radi. Aj preto koláče doma a koláče v „závodke“ majú celkom inú chuť. Asi nepoviem nič nové, ale ak je na stole čerstvo upečený voňavý koláč a cez jeho opar sa šíri vôňa dobrej kávy, človeku je dobre, cíti sa doma, medzi svojimi. A tak to má byť. Nielen na sviatky.




Diskusia k článku

katkazuzickovata
Som si ju objednala cez net, velmi sa tesim:-))) Priznam sa, mne uz tie margarinove kremy idu na nervy a zacinam uprednostnovat kolace bez margarinu.
maartina
videla som Emu s Emmkou v Teleráne, keď piekli a aj predstavovali túto svoju kuchársku knižku ...som maniak na kuchárske knižky, aj keď sa musím dosť krotiť, lebo ich nemám kde dávať, no tak po tejto sa určite popozerám :) ...a ďakujem za dobrý článok
marianne69
zadovazim si ju, ak sa mi ju podari kupit,tiez by som skor cakala od Emmy kucharsku knihu o salatoch ako o sladkostiach,som zvedava
lucylee
Kazdemu ju odporucam, vyikajuco napisana kniha. Kazdy recept je pisany s laskou a zaujimavo a su tam perfektne rady a recepty. Z celej knizky ide uzasna pohoda.
hanach
kúpime, kúpime, veď piecť zdravo je fain.






 



TOPlist