Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Emma a Ema Tekelyové.
Pri pohľade na mamu a dcéru Tekelyové je jasné, že ich recepty fungujú. Mama Emma a dcéra Ema trávili v spoločnej kuchyni dosť času na to, aby zistili, čo je pre ich líniu a zdravie prospešné. Teraz sa so svojimi skúsenosťami rozhodli podeliť aj s ďalšími gazdinkami.
Práve ste aj so svojou dcérou pokrstili novú kuchársku knihu. Sú tam samé sladkosti a vy vyzeráte, že sa sladkostiam vyhýbate na sto honov...
Nie som genetická soletka, lepí sa na mňa najmä biely cukor a biela múka, a tým som sa naozaj dlhé roky statočne vyhýbala. Od osemnástich som robila modelku, po vysokej škole prišla televízia, s ňou štíhlosť v popise práce, takže piškótová torta ani veterník si u mňa „neškrtol“.
Prečo práve kuchárska kniha o pečení sladkých dobrôt? Skôr by sme od vás čakali niečo so šalátikmi, prípadne diétnymi jedlami...
Všetky ženy si z času na čas potrebujú osladiť život, spôsobujú to hormóny. Na sebe som zistila, že čím si človek viac odopiera, tým viac trpí a chúťky sa zväčšujú. Hľadali sme preto také múčniky a dezerty, ktoré nepridávajú na objeme, vymýšľali sme ich ale aj inovovali celých 15 rokov.
Odpozerala to dcéra od vás? Vy viete piecť?
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Torty podľa receptov z kuchárky Tekelyových
vyzerajú naozaj lákavo.
Vysvetľovala som jej, že mám časovo náročnú prácu, a tiež že od sladkého sa tučnie, navyše načo špiniť rúru, keď u nás pečie celá rozvetvená rodina. Hm, ale deti sú kruté. Od toho momentu ma považovala za „polovičnú“ mamu, a začala piecť sama. Teda, pod dozorom tety Oľgy. A pozrite sa mňa teraz! Vylizujem misky, miešam ingrediencie, chutnám plnky, tie sú v našich koláčoch najdôležitejšie. Hlavná cukrárka je však moja Emka, ja jej robím iba pomocníčku.
Je teda skutočne pravda, že pokušiteľkou na sladké sa u vás doma stala vaša vlastná dcéra?
Áno, vyštudovala síce módne návrhárstvo a dejiny umenia, ale už ako dievča zbierala a vymýšľala recepty. Pečenie ju baví. Kým iné dievčatá zbierali céčka, Emka si založila aj knihu receptov. S podrobnými návodmi a obrázkami. Myslela som si, že z toho vyrastie, ona sa rozhodla, že NIE.
Odkiaľ a ako ste zbierali recepty? Je možné, že vaše sladkosti úžasne chutia, a nepridávajú na hmotnosti?
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Aj recept na tento cheesecake nájdete
v spomínanej kichárskej knihe.
Vyhovujú vám viac dezerty ktoré sú bleskovo pripravené, alebo sa radšej „vyhráte“ s cestom a rôznymi krémami a ozdobami?
Všetko závisí od príležitosti a momentálnych časových možností, na Vianoce pečieme klasiku a počas roka sa hráme. Chlapi sú ešte mlsnejší ako ženy, ale samozrejme im vopred neprezrádzame, čo sme do dezertu dali. Vždy je predsa dôležitá výsledná chuť.
Na knihe je cenné, že rešpektuje pravé slovenské chute... Ktorý koláčik, dezert, alebo sladkosť sú Vaše najobľúbenejšie?
Ja som tvarohová a čokoládová, Emka má rada ovocné, zvlášť jablkové koláče. Zamerali sme sa na známe recepty, na typické druhy koláčov aj sviatočného pečiva. Ich základ tvoria bežné potraviny, a nemajú nič spoločné s označením diétne. O to nám išlo. Chceli sme ukázať, že po chutný recept, od ktorého sa nepriberá, nemusíte ísť na Honolulu alebo zháňať exotické ovocie či príchute, že stačí iba výmena niektorých ingrediencií a dezerty môžu byť menej kalorické, pričom chutia rovnako dobre.
Poraďte, ako jesť dobroty z vašej knihy a nepribrať?
Foto: Petra Bošanská
Mama s dcérou, obe štíhle
a obe radi "zhrešia".
O pár týždňov sa v kuchyniach slovenských gazdiniek začína vianočné pečenie, ako to vyzerá u vás doma v tomto období? Pečiete obe, aj s dcérou?
U nás sa to všetko začína 27.novembra, na prvú adventnú nedeľu. Máme rozvrh pečenia až do Vianoc, končíme makovníkmi a orechovníkmi. Malými sladkými balíčkami s vianočným pečením obdarúvame spolu s vianočným vinšom všetkých svojich priateľov pred Štedrým dňom. Je to náš zvyk a máme ho rady.
Ako bude vyzerať váš Štedrovečerný stôl? Čo všetko okrem sladkostí na ňom nájdeme? Dodržiavate v jedle a koláčikoch tradície?
Užívame si tento čas spolu s filmovými rozprávkami. Čo sa týka menu, držíme sa tradičného slovenského stola - kapustnica, kapor aj pečený pstruh, šalát. Vianoce milujeme, vrátane výzdoby bytu, dokonca aj nakupovania, upratovania, ale najmä pečenia. Keď sa začína príprava na Vianoce, všetky zaneprázdnené ženy si uvedomujú, ako pečenie stmeľuje rodinu. Piecť treba s láskou. Pre niekoho, koho máme radi. Aj preto koláče doma a koláče v „závodke“ majú celkom inú chuť. Asi nepoviem nič nové, ale ak je na stole čerstvo upečený voňavý koláč a cez jeho opar sa šíri vôňa dobrej kávy, človeku je dobre, cíti sa doma, medzi svojimi. A tak to má byť. Nielen na sviatky.
Diskusia k článku