Šéfkuchár Marcel Ihnačák:
V detstve som v kuchyni aj spával

Andrea Červenková, 22. mája 2014     5 minút čítania

Začínal v michelinovských reštauráciách a následne pracoval u Jamieho Oliviera spolu s Genarom, známym talianskym šéfkuchárom, kde vznikol jeho srdcový vzťah k talianskej kuchyni, ktorú vášnivo propaguje.


Foto: Andrea Červenková


Na šiestom ročníku Gurmán Festu, ktorý sa uskutoční na bratislavskej Dostihovej dráhe od 30. mája – 1 . júna 2014 pripravujete veľkú šou spojenú s varením s verejnosťou. Ako budú vybraní účastníci tejto vašej kulinárskej šou?

Mali by to byť výhercovia rôznych súťaží a zároveň aj zopár divákov vybraných z obecenstva, takže kto bude mať chuť, tak sa bude môcť zapojiť. Dúfam, že tých odvážlivcov bude dosť. Chcel by som, aby sa nejednalo o jedného alebo o dvoch ľudí, ale aby sa tam mohli vystriedať počas celého varenia viacerí.

Ste známy tým, že robíte zážitkovú kuchyňu. Čo budete na javisku pripravovať?

Budú to jedlá, ktoré sa môžu hodiť aj na prípravu v domácnosti. Teda jedlá jednoduché, 10 - 15-minútové, vhodné ako inšpirácia pre ľudí, aby si ich mohli pripraviť možno hneď na druhý deň.

Vďaka tomu, že ste sa stali tvárou obchodného reťazca, ste veľmi známy. Vadí vám niečo na získanej popularite?

Vôbec nič mi nevadí ani neprekáža, pretože som odišiel z ruchu Bratislavy do prostredia, kde mám väčší pokoj a pohodu. Teším sa z toho, že nemusím žiť vo veľkomeste, kde ma strašne veľa ľudí pohľadmi „zabíja“.

Vraj si plánujete otvoriť vlastnú reštauráciu. Prezradíte nám niečo o nej?

Reštauráciu som mal v pláne otvoriť už tento rok, ale zatiaľ to, žiaľ, nevychádza. Určite ju však otvorím v blízkej budúcnosti. Jej koncept bude postavený na mojich receptoch, ktoré sa ale budú niesť v talianskom duchu tak, ako som zvyknutý variť.

Aký talent by ste chceli mať okrem toho, že viete skvelo variť?

Určite by som chcel vedieť hrať na viacero hudobných nástrojoch, ako sú klavír, bicie alebo gitara. Rád počúvam muziku a cítim sa pri hudbe dobre.

Ak by ste mali možnosť čítať niekoho denníky, koho by to boli?

Myslím, že by to boli denníky Micka Jaggera - hudobného mága a trochu aj šialenca, ktorý sa baví aj po sedemdesiatke tak ako za mlada.

Máte nejaké rituály prv než začnete variť?

Potrebujem mať po ruke ostrý nôž. Predtým než začnem variť si ho otestujm a keď je tupý, tak si ho naostrím na ocieľke. Nebaví ma krájať s tupým nožom, myslím, že to je strata času a je s tým viac nervov ako radosti.

Ktoré potraviny vám teraz najviac chutia?

Ryby a morské plody mi chutia teraz asi najviac, ale je problém získať ich v dobrej kvalite, pretože tá cesta od mora ku nám je ďaleká a neverím tomu, že prídu až také čerstvé. Takže sa rád zapodievam aj sladkovodnými rybami – keďže sa dajú kúpiť priamo u nás. Som aj veľký nadšenec domácej zeleniny, ktorú si sám sadím. Tento rok budem mať ešte krajšiu záhradu ako po minulé roky a budem pestovať aj také vychytávky ako napríklad artičoky. Sadím si všetky druhy zeleniny, mám napríklad viacero druhov paradajok, cukiet, baklažánov, fazule, veľa druhov cibule, ...

Je nejaké jedlo, ktoré vám silne pripomína detstvo?

Asi krúpková polievka uvarená z jačmenných krúp a údeného kolena. To bola polievka, ktorú som doma musel jesť niekoľko dní za sebou, lebo mama mala pocit, že stačí navariť polievku raz za tri dni. Už v detstve som vedel, že ma nebaví jesť to isté jedlo dva alebo tri krát za sebou. Dlho trvalo, kým som si krúpky opäť obľúbil, teraz ich mám rád, ale pripravené už na môj spôsob.

Varievali ste v detstve doma?

Jasné. Mal som to šťastie, že sme bývali v rodičovskom dome so starou pecou v kuchyni, na ktorej sa dalo i ležať a v kuchyni bola aj posteľ, takže kuchyňa bola ako moja detská izba.




Diskusia k článku

safran
sympatický článok, či o človeku, ktorý je sympatický nielen na fotke - uvidíme na Dostihovej dráhe :-)
radox1
nic v zlom,ale tie otazky ako keby pokladalo 5-rocne dieta,cakal som fundovanejsi rozhovor.






 



TOPlist