Fedor Malík:
Schwarzwaldský zubáč

Fedor Malík, 19. apríla 2016     2 minúty čítania

Do štyridsiateho piateho roku žila v Modre asi šestina Nemcov. Červená armáda sa v tom čase približovala pod Malé Karpaty a oni utekali.


Foto: Pravda
Zostalo ich len zopár v presvedčení, že sú „naši“. Neboli a nebolo ani zľutovania. I Grétku so sestrou Helgou naložili do dobytčáka a odviezli kdesi na sever. Môjmu otcovi, ich vzdialenému príbuznému, sa ozvali až po desiatkach rokov. Vraj, ak budeme v Nemecku, aby sme sa zastavili...

Pár rokov pred nežnou sa tak stalo. Pobudli sme u nich v Čiernom lese, vo Pforzheime. Žili pokojne, ale v smútku. Spomienky na Modru ich stále magnetizovali. Venovali sa nám a Gréta vyvárala tie najlepšie schwarzwaldské špeciality. Na jej zubáča na póriku som nezabudol ani po tých dlhých rokoch.

Potrebujeme 3–4 vykostené fi lety čerstvého zubáča, jeden veľký pór, dve cibule, slnečnicový olej, trochu cukru, čierne korenie, strúčik cesnaku, nastrúhaný zemiak, pár borievok, dva bobkové listy a 2–3 deci ostrejšieho bieleho vína. Pór nakrájame na hrubo, cibuľu na plátky. Spolu so zemiakom, soľou a s cukrom to všetko premiešame, dáme do pekáča a podlejeme vínom. Na povrch poukladáme nasolené a okorenené fi lety ryby. Tie pokvapkáme olejom a posypeme tymianom. V rúre pod alobalom pečieme slabú polhodinku. K zubáčovi podávame schwarzwaldské „špécle“ a v pohári máme mladé malokarpatské Veltlínske zelené.

Pojedáme, chlipkáme a spomíname. Ja osobne na Grétku i Helgu, ktoré už nežijú. Spomienky však nie sú mŕtve...



Diskusia k článku

venusa
Spomienky je to jedine, co nam nikto nedokáže vziať a je moc dobre sa v nich ponárať, ak stoja zato.
Specle ku rybe ? Preco nie.
ursina
Vyskúšam. V každom prípade s cukrom ... príde mi to troška zvláštne. Mám otázku, aké je to ostrejšie víno ? Lebo moja mama k rybe by vždy šupla len Rizling. Môže byť ?? Ja radšej Červený tramín.






 



TOPlist