Vinohradníci každý rok čelia inej šachovej partii, ktorú režíruje počasie. Vlani prekvapilo vysokými teplotami, na konci leta vysokými zrážkami. To zanechalo nezameniteľnú ročníkovú stopu na bobuliach hrozna, s čím sa vinári museli vysporiadať. Nešlo tak ani o to, koľko je v bobuliach cukru, ale sviežich kyselín. Najlepší opäť dokázali hlavolam rozlúsknuť a vyrobiť vína, ktoré ľudí potešia.
Do jarného finále sa z regionálnych súťaží nominovalo 89 vín od 26 výrobcov. Z nich právo vystaviť svoje vína získalo 14 vinárov. Na porovnanie, vlani to bolo len 6, čo dokazuje, že konkurencia medzi vinármi rastie. Keď sa však pozrieme na šampiónov, uvidíme medzi nimi staré známe tváre, čo hovorí o tom, že v neľahkom roku, aký majú vinári za sebou, zvíťazila skúsenosť a rozvinutý cit pre víno.
Medzi bielymi suchými vínami získal titul šampióna Jaroslav Ostrožovič z Malej Tŕne. Ten ukázal, v čom je sila súčasného Tokaja: nielen v tvorbe klasických tokajských cibébových vín, ale aj moderných odrodových vín. Ostrožovič triumfoval s polosladkým vínom, ktoré urobil z typickej tokajskej odrody Muškát žltý.
V kategórii suchých ružových vín zvíťazilo trnavské duo Vladimír Mrva a Peter Stanko. Ich Cabernet Sauvignon pred desiatimi rokmi odštartoval veľkú éru slovenských ružových vín, keď ho v Paríži ocenili titulom šampióna. Odvtedy trnavský tandem drží vysoký štandard ružových vín, ktoré sa rodia vo Vinodole. Krásne víno letných lások poteší všetky vekové kategórie.
Svätojurčania Bohumil Dubovský a Miloš Grančič ukázali Slovensku inú podobu majstrovského ružového vína. Takisto je to Cabernet Sauvignon, ale polosladký. Do istej miery opulentné víno, vznešené a dobrotivé, láskavé a milé. Víno, ktoré je korunou krásneho zážitku.
Napokon sa zastavme pri šumivých vínach. Kedysi doména jedného monopolného štátneho producenta a dnes sa o veselé bublinky pokúša čoraz viac výrobcov. Lenže o 200-ročnú históriu sa môže oprieť len jeden – seredský Hubert. Jeho Hubert Cabernet Sauvignon, blanc de noir, brut, potvrdil, že mu dlhodobo patrí žezlo najlepšieho výrobcu šumivých vín.
A ešte postrehy degustátorov, ktorí hodnotili vína v rozstrele.
Ondrej Celleng, prezident zväzu vinohradníkov: Tento výber bol výborný, vína spĺňajú najvyššie kritériá.
Klaudia Čistá-Tretinová, stredoškolská profesorka: Vína boli skvelé a šumivé dosahujú vyššiu a vyššiu kvalitu. Je to posun dopredu.
Marek Závracký, Štátna veterinárna a potravinová správa: Niektoré vína mali nižšiu aromatiku, menšie telo, ale to patrí k roku 2018. Šumivé vína boli senzačné.
Ľubomír Vítek, hodnotiteľ štátnej komisie: Čakali sme, že vína budú tenšie, menej ovocné a menej výrazné, ale ochutnali sme ovocné, plné, extraktívne moky, či už išlo o biele aromatické, alebo ružové víno.
Karol Motyka, predseda vinárskeho PD Šenkvice: V salóne sú vína, ktoré sú o stupeň vyššie ako pred rokom, dvoma či troma. Určite choďte do NSV, je to skutočne výkvet vinárstva a umenia vinárov.
Diskusia k článku