Šampión Denis Myšák:
Pozrite, ako sa stravuje majster sveta

Nora Krchňáková, TV Varecha, 21. februára 2021     5 minút čítania

Byť úspešným športovcom, to je nie sú len hodiny tréningu, ale aj vhodná strava. Svoje o tom vie aj olympijský medailista a majster sveta v rýchlostnej kanoistike Denis Myšák. Ako sa stravuje pred súťažou a na čom si pochutná, keď môže?



Denis Myšák nám v TV Varecha uvaril svoje obľúbené francúzske zemiaky.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Olympijský medailista a majster sveta Denis Myšák sa rýchlostnej kanoistike venuje už od ôsmich rokov. Veľký kajakársky talent už ako šestnásťročný dirigoval na vode posádky o dva roky starších chlapcov. Na konte má postupne niekoľko desiatok medailí z majstrovstiev Slovenska a titul majstra Európy juniorov. So štvorkajakom získal zlato na majstrovstvách sveta a striebro na olympiáde.

Ako sa udržiavate v kondícii a ako vyzerá váš bežný deň?

Môj deň vyzerá už niekoľko rokov približne rovnako. Za týždeň máme desať tréningových jednotiek. To znamená tréning ráno aj poobede okrem stredy a soboty poobede. V nedeľu máme celý deň voľno. Pre nás je voľno priestor na fyzioterapiu a regeneráciu. Tréning teraz v zimnej príprave znamená 90–minútovú posilňovňu ráno a poobede máme väčšinou kombináciu pádlovacieho trenažéra a behu. V zime chodievame aj plávať, ale momentálna situácia nám to neumožňuje.

S kondíciou súvisí stravovanie. Aké je to vaše?

Čo sa týka stravovania, v prípravnom období si rád aj doprajem a užijem všetko, na čo mám chuť, ale ako sa blíži sezóna, tak si už postupne dávam pozor na ťažké a mastné jedlá a skôr uprednostňujem tie ľahšie. Asi mesiac pred dôležitou súťažou idem striktne podľa jedálneho lístka, ktorý mám vypracovaný na mieru. Vážim si všetko jedlo, aby som si dokázal udržať množstvo svalstva a pri tom chudol čisto z tukov. Takýmto stravovaním dosiahnem to, aby som mal v strave dostatok sacharidov, tukov, bielkovín, vlákniny, ale zároveň netrpelo moje telo „diétou“.

Stíhate si popri tréningoch aj pravidelne variť?

Áno, doma varíme takmer každý deň, aby som mal vždy čerstvú stravu. Buď si varím sám, alebo mi varí veľmi často priateľka, aby som mal pripravené jedlo, keď prídem zničený z tréningu. Keď nestíhame, zvykneme si niečo aj objednať. V mojom prípade platí heslo, že láska prechádza cez žalúdok.

Aké sú vaše obľúbené jedlá a čo najradšej varíte?

Medzi moje obľúbené patrí rozhodne ázijská kuchyňa. Mám však veľmi rád aj také klasiky, ako sú rezeň, burger, steaky, hranolčeky a francúzske zemiaky. Medzi sladkými jedlami sú mojím favoritom makové šúľance a hneď po nich palacinky a parené buchty. Ale, samozrejme, toto všetko mimo sezóny. V čase, keď si vážim stravu, tak väčšinou „točím“ iba grilované kuracie prsia s ryžou alebo šošovicový prívarok.

Ako prežívate koronakrízu?

Mne ako športovcovi sa toho, našťastie, až tak veľa nezmenilo. Nie sme tímový šport, tak sme mohli stále trénovať v našej lodenici. Máme malú „bublinu“, kde sme dvaja športovci plus náš tréner. Veľkou zmenou je však obmedzenie cestovania a účasť na medzinárodných súťažiach.


Pozrite si videorecept, ktorý Denis Myšák nakrútil v štúdiu TV Varecha:






Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist