Osobnosti:
Rodinná oslava má byť sobáš skvelého jedla i vína

Jakub Prokeš, 7. decembra 2011     4 minúty čítania

Majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Afrodita Kaštieľa Čereňany Marian Filo získal za svoje majstrovstvo mnoho prestížnych ocenení. Naposledy aj slovenský titul Kuchár roka 2011. Do dnešného magazínu Varecha pripravil menu na veľkú rodinnú oslavu. Čo odporúča na slávnostný stôl s najbližšími muž, ktorý už varil aj pre prezidentov a kráľov?


Foto: Pravda - Jakub Prokeš

Šéfkuchár Marian Filo je aj náruživým
zberateľom vína.


Aká by mala byť mimoriadna tabuľa, pri ktorej sa zíde celá rodina?

Jedinečná, úžasná, a pritom dôverne známa. Rodina je to najcennejšie, čo máme. Preto by sme si slávnostné chvíle s ňou mali čo najviac vážiť, ctiť a zároveň čo najkrajšie vychutnať.

Ako vyberať jedlá na takú príležitosť?

Treba čo najlepšie poznať chuťové poháriky hostí. Potom viete, čo im pripraviť na tanieri čo naliať do pohára.

Je na to nejaký trik?

Základom úspešného slávnostného obeda či večere je dobre poznať pozvaných. Hostiteľ alebo kuchár sa musí ako detektív zaujímať o obľúbené jedlá hostí i o to, aké chute im imponujú. Jednoducho, trpezlivo, nenápadne a citlivo sa s pozvanými ľuďmi rozprávať. Pred samotným stolovaním, a, samozrejme, aj počas neho. Ak človek vycíti, že sa o neho zaujímate, bude sa cítiť príjemne.

Stavili ste na tradičné chute. Prečo?

Sú to samé dobré veci. Chute i vône, na ktoré sme si zvykli a ktoré milujeme. Napokon, keď ich zvolíte, ani sa nemôžete pomýliť. Veď kto nemá rád kuracie prsičká, husaciu pečeň, bravčovú panenku, chrbát
mladého srnčeka, lososa či čokoládu? Navyše väčšina z tých vecí nie je ani veľmi drahá.

Ste známy aj ako náročný znalec pekného vína. Prečo ste k dnešnému menu vybrali vína práve zo Žitavských viníc?

Rodinná oslava má byť sobášom skvelého jedla i mimoriadneho vína. Jozef Teplan a Tomáš Strelinger z Úľan nad Žitavou také vína dorábajú. Keď sa u mňa zastavili prvý raz a nesmelo sa pýtali, či by som do našej
vínnej karty ich vína zaradil, bol som opatrný. Sú dni, keď mávame takéto ponuky aj dve–tri. Ale stačilo zakrútiť čašou a privoňať... Okamžite som vedel, že takéto vína chcem mať v pivnici.

Čo vás dostalo?

Náramné odrodové vône, arómy medových plástov, jarných lúk obsypaných kvetinami, letného a jesenného ovocia, sušených byliniek či mámivého korenia. A, samozrejme, tiež úžasne komplexná i plná chuť. V kategórii slamových a sladkých vín sú Žitavské vinice na Slovensku nepochybne jednotkou.

Ktoré z ich vín vás očarilo najviac?

Jednoznačne Tramín červený 2009. Je to božské víno svetových parametrov. Na najprestížnejších súťažiach sa nielenže nestratí, ale tam aj skvele boduje. Kto ho skúsi, prirovnáva jeho vône a chute k predstave o rajskej záhrade. A s kým sa o takýto zážitok podeliť, ak nie s najbližšou rodinou pri výnimočnej oslave?




Diskusia k článku

tinca
Poznám p.Filu je z nášho okresu a je to PÁN kuchár, jedla som u ňho ešte keď mal reštiku v Partizánskom, skvele sme si pochutili, neštítil sa prísť za hosťami opýtať ako chutilo, poradil pri výbere. Teraz má kaštieľ v Čereňanoch, vraj je to tam prekrásne, ešte som tam nebola, ale chystáme sa niekedy. Ďakujem, že ste si na ňho v magazíne spomenuli:) Želám mu, aby samu darilo
renulienka
...my sme boli v cerenanoch na svadbe a bolo tam prekrasne prostredie, chutne jedla,sikovny personal a pan filo bol velmi mily. usmievavy...
kuchticka
@tinca , kde presne su Cernany? Az pojdeme na Slovensko rada bych sa tam zastavila a ochutnala jeho kucharske umenie.






 



TOPlist