Foto: Pravda - Ivan Majerský
„Džina“, tak ju volali jej blízki, obývala kúriu v spodnej časti modranského námestia. Bola Maďarka a bola i skvelá kuchárka. Jej dobroty obdivovala modranská honorácia a jej koláč z fazuľových strukov chutil i tým menej majetným. Vo svojej vieche ponúkala víno nezvyčajnej odrody. Červenú kövidinku totiž v kráľovskej Modre nik nepestoval.
To zlatisté tajomné víno vraj voňalo po čerstvo vymlátenom obilí a náramne sa párovalo s bravčovým ragú, ktoré barónka pripravovala na horčici. Ten recept sa zachoval, nuž teda varme... Kilo bravčových kociek okoreníme a opečieme na masti. Z kastróla ich vyberieme a na výpeku opražíme cibuľu. Do tej potom pridáme paradajkový pretlak, za hrsť horčičných semienok, trochu citrónovej šťavy a slabý liter včerajšej hovädzej polievky. Keď „sós“ začne bublať, pridáme doň mäsové kocky. Na miernom plameni to necháme hodinku. Separátne uvaríme kolieska mrkvy a póru. Mäsové kocky z omáčky opäť vyberieme, tú rozmixujeme s kyslou smotanou a múkou. Do kastróla vrátime mäso, pridáme mrkvu a pór.
Ragú necháme prevrieť, premiestnime ho do misy a ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou... .
Diskusia k článku