Pýtali sme sa vás:
Najlepšie kuchynské rady našich mám a babičiek

Redakcia Varecha.sk, 22. marca 2020     8 minút čítania

Do tajov kuchyne nás zvyčajne zasväcujú naše mamy a babky. V súťaži sme sa vás pýtali, na ktoré ich praktické tipy a vychytávky nikdy nezabudnete a ktoré dodnes pri varení a pečení využívate.


Foto: Shutterstock.com

Mnohí ste sa s nami podelili o rady skúsených rodinných gazdiniek. A my niektoré z nich teraz posunieme ďalej aj našim čitateľom. Kopec skvelých rád sprevádzali aj dojemné vyznania a spomienky. „Tisnú sa mi slzy do očí, ako babička pri recepte šúchala prstami, ako keď dávate štipku soli do jedla - Musíš cítiť, koľko múky to ciestko potrebuje – vravievala pri tom. Mala som ju veľmi rada, ale aj jej kysnuté koláče, ktoré sa rozplývali na jazyku. Veľa koláčov som upiekla, ale také, ako ona nie, aj keby mi ruky dolámali,“ zaspomínala si napríklad Zdenka z Myjavy.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej ankety zapojili. A keďže osožných aj vtipných rád a tipov nám prišlo neúrekom, ďalšie si budete môcť prečítať o týždeň. Tak nech sa páči, začíname...

Chipsy zo zemiakových šupiek

Mama ma naučila šetriť, uvariť aj z mála a využiť i staršie suroviny. Naučila ma, že staré pečivo môžem použiť na hrianky alebo do žemľovky, na krutóny či strúhanku. A šupky zo zemiakov nevyhadzujeme, ale urobíme z nich chipsy. Ďakujem, mama.
Margareta Z., Bratislava

Žiadne chrobáčiky

Keď klepnem vajíčkom o rovnú plochu linky a nie o hranu misky, tak nikdy do vajec škrupina nespadne a nebudem ju musieť loviť. Načistené orechy je najlepšie držať v mrazničke, dokonca aj už pomleté a zaručene sa im nič nestane. Na sušené bylinky je najlepšie plátené vrecko a sušené huby nenavštívia chrobáčiky, keď do sklenenej fľašky spolu s hubami pridáme bobkový list, celé čierne korenie a celé nové korenie. Takisto už viem, že na zemiakové cesto na lokše sú vhodnejšie staré zemiaky a že cesto skôr vykysne na teplom mieste prikryté utierkou.
Jarmila Z., Rožňava

Dobrý vývar alebo dobré mäso

Ak chcem získať kvalitný vývar, tak vkladám mäso do studenej vody a ak chcem získať kvalitné mäso, tak ho vkladám do vriacej vody. Keď varím cestoviny, tak kvapka oleja vo vode pomáha tomu, aby sa nezlepili.
Kristína D., Belá nad Cirochou

Zľaknutý sneh

Sneh z bielkov šľahaj opatrne, aby sa nezľakol.
Mária F.

Menej riadu

Medzi super tipy patrí nevyhadzovať výpek z pečeného mäsa, skvele sa hodí na dusenie cibule do gulášu. Odrezky z mäsa použijeme na vývar, jabĺčka na koláč nestmavnú keď ich pokvapkáme citrónovou šťavou. A pri pečení šľahať najskôr bielky a potom žĺtky, ušetríme si umývanie riadu..
Anna P., Nemšová

Lúpanie vajec

Pri varení vajíčok treba dať do vody soľ, aby sa lepšie lúpali.
Zuzana J., Zvolen

Kuchynské sedmoro

Pár tipov od mamky, na ktoré nedám dopustiť. 1. Oddelenie žĺtka od bielka s použitím plastovej fľaše. 2. Šúpanie cesnaku - mesiačiky dať do uzatvárateľnej nádoby, poriadne pretrepať a hotovo. 3. Štrúdľové cesto sa jednoducho nakrája dentálnou niťou alebo niťou na šitie. 4. Nespotrebovaný uvarený a vychladnutý vývar dať do mrazničky vo forme na ľad, na vrch umiestniť petržlenovú vňať. A keď treba, stačí vytiahnuť kocku a použiť pri varení. 5. Staršie pečivo bude aspoň na konzumáciu chrumkavé, keď ho dáme zohriať do mikrovlnky prekryté navlhčenou papierovou utierkou. Stačí pár sekúnd a pečivo je skoro ako čerstvé. 6. Zázvor najjednoduchšie očistíme škrabkaním malou lyžičkou. 7. Pripáleninu z hrnca odstránime kypriacim práškom s vínnym octom. Necháme chvíľu pôsobiť a potom jednoducho zmyjeme.
Michaela P., Banská Bystrica

Mriežka z cesta

Keď chceme, aby bol ovocný koláč šťavnatejší, tak z cesta, ktoré pôjde navrch koláča urobíme mriežku. Robím tak aj jablkové pité.
Vlasta M., Žiar nad Hronom

Brokolica ako kvet

Do polievky vždy hodiť aj celú cibuľu a kľudne aj cesnak. Brokolicu alebo hocijakú hlúbovú zeleninu dať do pohára s vodou ako kvety, vydržia trikrát dlhšie. Vyprážaný syr treba obaliť dvakrát, aby nevytiekol.
Alica S., Bratislava

Ani troška nazmar

Moja rodina má rada pirohy, tak ich varíme dosť často. Keď vylejem z panvičky rozpustené spenené maslo na pirohy, potom do nej dám pár pirohov, aby som využila aj zvyšné maslo v panvičke.
Jarmila Dz., Snina

Aby olej neprskal

Ak jedlo presolíme, skúsme v ňom povariť mrkvu, očistený celý zemiak, vaječný bielok alebo chlebovú kôrku. Aby olej neprskal, stačí doň pridať štipku soli. Uvarené vajíčka dáme do misky a poriadne nimi zatrasieme, tak sa rýchlo dostanú zo škrupinky. Aby hrozienka v bábovke neklesli na dno, namočíme ich na niekoľko minút do vody a po odkvapkaní ich obalíme v múke.
Gabriela G.,Piešťany

Taká do života

Keď sa čosi nepodarí, nevadí. Keď sa tvojmu nebude ľúbiť, vždy si môže navariť sám.
Veronika, Trnava

Hlavne nech sa nezrazí

Keď zahusťujem jedlo smotanou alebo mliekom s múkou, treba pridať aj štipku sódy bikarbóny. Nikdy sa mi smotana alebo mlieko nezrazí. Rada od mojej svokry, ktorá bude mať teraz v apríli 90 rokov.
Mária P., Vyšná Myšľa

Kvások nemá rád soľ

Keď sa robí kysnuté cesto, tak sa najprv zmieša soľ s múkou a až potom sa pridáva kvások. Nikdy nedávať kvások priamo na soľ.
Michaela F., Selce

Chrumkavý chlebík

Moja mama vždy hovorievala - nikdy nesoľ strukoviny keď ich dávaš variť, lebo ich neuvaríš do mäkka. Vývar nevar prudko, lebo sa skalí a pri pečení chlebíka daj do rúry hrnček s vodou, aby sa na ňom urobila pekná kôrka.
Darina F., Kysucký Lieskovec

Zlatá polievka

Kuracia polievka dostane krásnu farbu, keď z povrchu polievky vezmem tuk a popražím na ňom postrúhanú mrkvu. Po pár minútach tuk bez mrkvy zlejem do polievky. Tá je potom ako zlato. Aj teraz sa usmievam pri spomienkach…
Monika E., Košice

Rezne v kúpeľoch

Od svojej mamy mám kúpané rezne. Po vypražení rezne vykúpem vo vriacej vode, masť ostane vo vode.
Viera

Tajomný prdopeč

Mama mi poradila, že keď nechám varešku položenú na hrnci, voda z neho mi nikdy nevybublá. A je to pravda. Tiež bolo milé zistenie, že prdopeč je prášok do pečiva.
Ema F., Brezová pod Bradlom

Karí osmahnúť

Karí korenie treba používať na rozpálenom oleji, až potom pridávať napríklad kuracie mäso, vtedy efektívne a účelnejšie vylúči účinné látky a zvýši celkovú chuť pripravovaného jedla.
Jiri, Martin

Kvások už večer

Do kysnutého cesta na koláč alebo buchty daj 1 polievkovú lyžicu masti, budú vláčnejšie. Sprav si kvások večer predtým ako ideš robiť koláč, aby keď ho upečieš, ostal čo najdlhšie mäkký.
Jana H., Veľké Lovce




Zo všetkých súťažiacich, ktorí sa do našej ankety zapojili, sme vyžrebovali dvoch, ktorí získavajú knihu Recepty prastarej matere:
Jana H. z Veľkých Loviec a Michaela P. z Banskej Bystrice. Srdečne gratulujeme!



ANKETA: Prišla vám niektorá z týchto rád vhod?

90,4%



9,6%





Diskusia k článku





 



TOPlist