Foto: Shutterstock.com
Mnohí ste sa s nami podelili o rady skúsených rodinných gazdiniek. A my niektoré z nich teraz posunieme ďalej aj našim čitateľom. Kopec skvelých rád sprevádzali aj dojemné vyznania a spomienky. „Tisnú sa mi slzy do očí, ako babička pri recepte šúchala prstami, ako keď dávate štipku soli do jedla - Musíš cítiť, koľko múky to ciestko potrebuje – vravievala pri tom. Mala som ju veľmi rada, ale aj jej kysnuté koláče, ktoré sa rozplývali na jazyku. Veľa koláčov som upiekla, ale také, ako ona nie, aj keby mi ruky dolámali,“ zaspomínala si napríklad Zdenka z Myjavy.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej ankety zapojili. A keďže osožných aj vtipných rád a tipov nám prišlo neúrekom, ďalšie si budete môcť prečítať o týždeň. Tak nech sa páči, začíname...
Chipsy zo zemiakových šupiek
Mama ma naučila šetriť, uvariť aj z mála a využiť i staršie suroviny. Naučila ma, že staré pečivo môžem použiť na hrianky alebo do žemľovky, na krutóny či strúhanku. A šupky zo zemiakov nevyhadzujeme, ale urobíme z nich chipsy. Ďakujem, mama.Margareta Z., Bratislava
Žiadne chrobáčiky
Keď klepnem vajíčkom o rovnú plochu linky a nie o hranu misky, tak nikdy do vajec škrupina nespadne a nebudem ju musieť loviť. Načistené orechy je najlepšie držať v mrazničke, dokonca aj už pomleté a zaručene sa im nič nestane. Na sušené bylinky je najlepšie plátené vrecko a sušené huby nenavštívia chrobáčiky, keď do sklenenej fľašky spolu s hubami pridáme bobkový list, celé čierne korenie a celé nové korenie. Takisto už viem, že na zemiakové cesto na lokše sú vhodnejšie staré zemiaky a že cesto skôr vykysne na teplom mieste prikryté utierkou.Jarmila Z., Rožňava
Dobrý vývar alebo dobré mäso
Ak chcem získať kvalitný vývar, tak vkladám mäso do studenej vody a ak chcem získať kvalitné mäso, tak ho vkladám do vriacej vody. Keď varím cestoviny, tak kvapka oleja vo vode pomáha tomu, aby sa nezlepili.Kristína D., Belá nad Cirochou
Zľaknutý sneh
Sneh z bielkov šľahaj opatrne, aby sa nezľakol.Mária F.
Menej riadu
Medzi super tipy patrí nevyhadzovať výpek z pečeného mäsa, skvele sa hodí na dusenie cibule do gulášu. Odrezky z mäsa použijeme na vývar, jabĺčka na koláč nestmavnú keď ich pokvapkáme citrónovou šťavou. A pri pečení šľahať najskôr bielky a potom žĺtky, ušetríme si umývanie riadu..Anna P., Nemšová
Lúpanie vajec
Pri varení vajíčok treba dať do vody soľ, aby sa lepšie lúpali.Zuzana J., Zvolen
Kuchynské sedmoro
Pár tipov od mamky, na ktoré nedám dopustiť. 1. Oddelenie žĺtka od bielka s použitím plastovej fľaše. 2. Šúpanie cesnaku - mesiačiky dať do uzatvárateľnej nádoby, poriadne pretrepať a hotovo. 3. Štrúdľové cesto sa jednoducho nakrája dentálnou niťou alebo niťou na šitie. 4. Nespotrebovaný uvarený a vychladnutý vývar dať do mrazničky vo forme na ľad, na vrch umiestniť petržlenovú vňať. A keď treba, stačí vytiahnuť kocku a použiť pri varení. 5. Staršie pečivo bude aspoň na konzumáciu chrumkavé, keď ho dáme zohriať do mikrovlnky prekryté navlhčenou papierovou utierkou. Stačí pár sekúnd a pečivo je skoro ako čerstvé. 6. Zázvor najjednoduchšie očistíme škrabkaním malou lyžičkou. 7. Pripáleninu z hrnca odstránime kypriacim práškom s vínnym octom. Necháme chvíľu pôsobiť a potom jednoducho zmyjeme.Michaela P., Banská Bystrica
Mriežka z cesta
Keď chceme, aby bol ovocný koláč šťavnatejší, tak z cesta, ktoré pôjde navrch koláča urobíme mriežku. Robím tak aj jablkové pité.Vlasta M., Žiar nad Hronom
Brokolica ako kvet
Do polievky vždy hodiť aj celú cibuľu a kľudne aj cesnak. Brokolicu alebo hocijakú hlúbovú zeleninu dať do pohára s vodou ako kvety, vydržia trikrát dlhšie. Vyprážaný syr treba obaliť dvakrát, aby nevytiekol.Alica S., Bratislava
Ani troška nazmar
Moja rodina má rada pirohy, tak ich varíme dosť často. Keď vylejem z panvičky rozpustené spenené maslo na pirohy, potom do nej dám pár pirohov, aby som využila aj zvyšné maslo v panvičke.Jarmila Dz., Snina
Aby olej neprskal
Ak jedlo presolíme, skúsme v ňom povariť mrkvu, očistený celý zemiak, vaječný bielok alebo chlebovú kôrku. Aby olej neprskal, stačí doň pridať štipku soli. Uvarené vajíčka dáme do misky a poriadne nimi zatrasieme, tak sa rýchlo dostanú zo škrupinky. Aby hrozienka v bábovke neklesli na dno, namočíme ich na niekoľko minút do vody a po odkvapkaní ich obalíme v múke.Gabriela G.,Piešťany
Taká do života
Keď sa čosi nepodarí, nevadí. Keď sa tvojmu nebude ľúbiť, vždy si môže navariť sám.Veronika, Trnava
Hlavne nech sa nezrazí
Keď zahusťujem jedlo smotanou alebo mliekom s múkou, treba pridať aj štipku sódy bikarbóny. Nikdy sa mi smotana alebo mlieko nezrazí. Rada od mojej svokry, ktorá bude mať teraz v apríli 90 rokov.Mária P., Vyšná Myšľa
Kvások nemá rád soľ
Keď sa robí kysnuté cesto, tak sa najprv zmieša soľ s múkou a až potom sa pridáva kvások. Nikdy nedávať kvások priamo na soľ.Michaela F., Selce
Chrumkavý chlebík
Moja mama vždy hovorievala - nikdy nesoľ strukoviny keď ich dávaš variť, lebo ich neuvaríš do mäkka. Vývar nevar prudko, lebo sa skalí a pri pečení chlebíka daj do rúry hrnček s vodou, aby sa na ňom urobila pekná kôrka.Darina F., Kysucký Lieskovec
Zlatá polievka
Kuracia polievka dostane krásnu farbu, keď z povrchu polievky vezmem tuk a popražím na ňom postrúhanú mrkvu. Po pár minútach tuk bez mrkvy zlejem do polievky. Tá je potom ako zlato. Aj teraz sa usmievam pri spomienkach…Monika E., Košice
Rezne v kúpeľoch
Od svojej mamy mám kúpané rezne. Po vypražení rezne vykúpem vo vriacej vode, masť ostane vo vode.Viera
Tajomný prdopeč
Mama mi poradila, že keď nechám varešku položenú na hrnci, voda z neho mi nikdy nevybublá. A je to pravda. Tiež bolo milé zistenie, že prdopeč je prášok do pečiva.Ema F., Brezová pod Bradlom
Karí osmahnúť
Karí korenie treba používať na rozpálenom oleji, až potom pridávať napríklad kuracie mäso, vtedy efektívne a účelnejšie vylúči účinné látky a zvýši celkovú chuť pripravovaného jedla.Jiri, Martin
Kvások už večer
Do kysnutého cesta na koláč alebo buchty daj 1 polievkovú lyžicu masti, budú vláčnejšie. Sprav si kvások večer predtým ako ideš robiť koláč, aby keď ho upečieš, ostal čo najdlhšie mäkký.Jana H., Veľké Lovce
Zo všetkých súťažiacich, ktorí sa do našej ankety zapojili, sme vyžrebovali dvoch, ktorí získavajú knihu Recepty prastarej matere:
Jana H. z Veľkých Loviec a Michaela P. z Banskej Bystrice. Srdečne gratulujeme!
Diskusia k článku