
Foto: Shutterstock
Hovorí sa im maslo, hoci s ním vlastne nemajú nič spoločné a v obchodoch ich dostať vyrobené z rôznych druhov orechov – najčastejšie ako arašidové (arašidy síce nie sú orechy, ale väčšina ľudí ich tak vníma), orieškové, mandľové a občas aj pistáciové či kešu.
Orechové maslá sú nielen chutné, ale ak sú 100-percentné a bez cukru, ešte sú aj zdravé – teda v prípade, ak si dáte denne jednu alebo dve lyžičky. Nie je to však lacná záležitosť, cena mandľového či orieškového masla sa pohybuje pri 200-250 gramovom balení dosť nad 10 eurami, arašidové je lacnejšie, to stojí zvyčajne okolo 3-4 eurá.
Určite ste už niekde čítali, že orechové maslá sa dajú urobiť aj doma a stačí k tomu len výkonný mixér s nožíkmi a trocha trpezlivosti. A tak naša kolegyňa Jarka Horváthová vyskúšala vo vlastnej kuchyni pripraviť arašidové, orieškové, mandľové, kešu a pistáciové maslo. A toto sú jej skúsenosti...

Foto: Shutterstock
Najjednoduchšie – z arašidov
Najjednoduchšie sa robilo arašidové maslo, stačilo nasypať olúpané nesolené arašidy do mixéra a pustiť na najväčšie obrátky. Bol to celkom rýchly proces, zo 100 gramov arašidov bolo maslo hotové za necelé dve minúty.Bez problémov sa dalo takto urobiť aj maslo z lieskových orieškov, pistácií aj kešu orechov. Je však lepšie dať naraz mixovať menej orieškov – samozrejme podľa objemu nádobky mixéra.
Ak sa rozhodnete robiť pistáciové maslo, určite si treba kúpiť ošúpané pistácie – robila som ho aj z nešúpaných, ale vylúpať pol kila, mi trvalo asi 2 hodiny a bolo z nich 250 g čistých pistácií.
Najdlhšie trvala príprava mandľového masla, pri ňom treba trochu trpezlivosti. Najmä ak sa v nejakej fáze mixovania rozmixované mandle nalepia na steny mixéra a vy máte pocit, že nože sa krútia naprázdno. Vtedy treba mixér vypnúť a špachtľou (stierkou) hmotu zo stien nahrnúť do stredu a pokračovať v mixovaní. To treba urobiť aj niekoľkokrát.

Foto: Jarmila Horváthová
Pomôže tiež, ak do zmesi pridáte niekoľko kvapiek neutrálneho rastlinného oleja, napríklad repkového či slnečnicového, zmes sa ľahšie spojí. Olej som však pridávala len k mandliam, k ostatným druhom orechov ho nebolo treba.
Malé vylepšenia
Možno vám napadá otázka, či treba mandle a lieskové oriešky pred mixovaním zbaviť tenkej šupky. Je to otázka preferencií, ja som maslo z robila z orechov aj so šupkou. Ak chcete maslá s jemnou textúrou, môžete ich vopred ošúpať.Pozrite si naše video, ako ošúpať lieskovce:
Ak chcete, aby malo vaše domáce orechové maslo výraznejšiu chuť, pistácie, oriešky či mandle môžete predtým nasucho opiecť na panvici alebo v rúre, nechať vychladnúť a až potom rozmixovať.
Pokiaľ chcete z orechového masla naozajstnú maškrtu, môžete doň pridať trošku cukru alebo tekutého medu. A pre úplné nebíčko v papuľke môžete arašidy, lieskovce, mandle, kešu či pistácie opražiť, odložiť bokom, na panvici skaramelizovať trochu cukru a pridať opražené orechy, nechať vychladnúť a potom rozmixovať.
Koľko to stojí
A koľko vás, teda okrem pár minút vášho času, bude táto "sranda" stáť? Určite podstatne menej, než keby ste si hotové orechové maslo kúpili v obchode.Napríklad balenie 200 g nesolených arašidov som kúpila za 0,99 centov a 100 percentné arašidové maslo som v supermarketoch videla v cene od 3 eurá vyššie.
Sto gramov mandlí dostať kúpiť za 1,10 -1,30 euro a urobila som z neho 100 gramov masla. Rovnaké množstvo kúpeného mandľového masla vychádzalo na 4,60 eur.
100 g kešu orechov vychádzalo na 1,50 eur, maslo z nich bolo o niečo lacnejšie ako mandľové.
Cena lieskových orieškov bola podobná ako cena mandlí a rovnako to bolo aj u masla.

Foto: Shutterstock
Pistácie boli a sú najdrahšie, 100 g lúpaných som videla asi za 4,20 eur. V obchodoch však dostať väčšinou nie čisto pistáciové maslo, ale len krémy, ktoré obsahujú 40 - 60 percent pistácií. Tie vychádzajú cenovo tak isto, ako lúpané pistácie, je však rozdiel, či máte za rovnakú cenu 100 percentné maslo alebo 40 percentný krém s množstvom prídavných látok.
Takže výsledok je jednoznačný, orechové maslá sa určite oplatí urobiť si doma. Našťastie to vôbec nie je zložité...
Toto autorka článku neskúšala, takže vám nevieme zaručiť, aký bude výsledok mixovania mletých orechov. Ale mletie je zbytočné, lebo výkonný mixér orechy rozseká - a rýchlejšie ako keby ste ich ešte predtým mleli na mlynčeku a celkový čas prípravy orechového masla to veľmi neskráti.
mam iba tyčovy mixer, neviem či je vykonny , mletim vopred som mu chcel iba ulahčiť mixovanie,napr take suche lieskovce to su akoby jedle kamienky