Foto: Shutterstock
Pripálené jedlo, mastné prskance, rošty ako po výbuchu a dvierka, cez ktoré ledva vidieť jedlo… Ak sa vaša rúra dostala až sem, ešte nie je všetko stratené. Skôr než siahnete po drahých a zdraviu škodlivých čistiacich prostriedkoch, vyskúšajte naše tipy, ako rúre navrátiť stratený lesk. Ideálne by bolo, aby ste rúru vyčistili po každom pečení, pretože nečistoty v rúre sa pri jej každom ďalšom použití viac zapečú. Nie vždy máme však na takúto pravidelnú údržbu čas, a priznajme si, ani chuť.
Na čistenie rúry môžete použiť to, čo sa v bežnej domácnosti nachádza. Ocot, soľ, sóda bikarbóna, prášok do pečiva, citrón - to je silná päťka, ktorá si poradí s nevábnymi nánosmi pripálenín. Pred samotným čistením rúry z nej najprv vyberte rošty a bočné lišty, namočte ich na pár hodín do octového roztoku.
Foto: Shutterstock
Prášok do pečiva
Vrecúško kypriaceho prášku zmiešajte s tromi polievkovými lyžicami minerálnej vody.
Pastu naneste na nečistoty a nechajte ju pôsobiť asi 30 minút.
Potom pastu zotrite vlhkou handričkou. Prípadne môžete použiť aj dvojitú dávku prášku aj vody a nechať pôsobiť aj dlhšie.
Citrón
Do zapekacej misy nalejte malé množstvo horúcej vody a vytlačte do nej šťavu z jedného citróna. Môžete pridať aj dužinu. Ak nemáte citrón, použite kyselinu citrónovú.
Misu vložte do rúry predhriatej na 160 °C a zatvorte dvierka.
Spotrebič po 15 minútach vypnite, ale dvierka neotvárajte. Vytvorená para rozpustí mastnotu a uvoľní pripečené zvyšky jedla.
Vlažný povrch rúry utrite vlhkou hubkou a potom dosucha handričkou.
Soľ
Najprv dno rúry navlhčite a potom hojne posypte soľou, aby sa na celom povrchu vytvorila biela vrstva.
Rúru rozohrejte na 50 °C, kým soľ nezhnedne.
Potom rúru vypnite a hneď, ešte keď je teplá, ju najprv vyčistite a potom utrite vlhkou handričkou. Táto metóda nie je vhodná na nerezové plochy, pretože sa môžu poškriabať.
Ocot a sóda bikarbóna
Sódu bikarbónu vymiešajte s teplou vodou na redšiu pastu.
Rúru predhrejte na 150 °C, povytierajte ju pastou, ventilátor a vykurovacie teleso vynechajte. Na ťažšie dostupné miesta použite zubnú kefku. Ruky si nezabudnite chrániť gumenými rukavicami. Zmes nechajte pôsobiť cez noc.
Do rozprašovača nalejte ocot a rúru ním vystriekajte. Napenenú zmes po chvíli zotrite vlhkou handričkou alebo špongiou.
Ďalšou možnosťou je urobiť pastu z 1/2 šálky sódy bikarbóny, 1 PL octu a trochy vody. Keď sa sóda bikarbóna zmieša s octom, kyselina rozkladá sódu bikarbónu a uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý pomáha odstrániť nečistoty. Pastu naneste a nechajte pôsobiť, potom zmyte.
Ocot a prášok do pečiva
Rúru predhrejte na 150 °C. Do zapekacej misy nalejte asi liter vody a pridajte šálku octu, vložte do rúry. Po dvadsiatich minútach rúru vypnite a paru nechajte pôsobiť, kým nevychladne.
Do octovej vody pridajte kypriaci prášok do pečiva a povytierajte ňou vnútro spotrebiča. Rúru nakoniec dôkladne umyte čistou vodou.
Diskusia k článku