Práca je jej koníčkom:
Monika Jurčíková vie, aké oblátky máme najradšej

Nora Krchňáková, TV Varecha, 23. decembra 2021     6 minút čítania

Len málokto si vie predstaviť Vianoce bez oblátok alebo trubičiek. Pre Moniku Jurčíkovú je pečenie oblátok nielen prácou, ale aj koníčkom a relaxom. Začiatky však neboli zďaleka jednoduché. Veď si prečítajte...



Monika Jurčíková nám pečenie oblátok i trubičiek predviedla v štúdiu TV Varecha.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Žilinčanka Monika Jurčíková, ktorá sa aktuálne usadila v Lozorne, je odborníčkou na pečenie oblátok. Pôvodne pracovala v bankovom sektore, teraz sa okrem pečenia oblátok venuje pestovaniu levandule, z ktorej vyrába kytice a levanduľové vrecúška, pletie košíky z pedigu a poisťuje psíkov.

Ste odborníčkou na oblátky. Ako ste sa dostali k tomuto remeslu?

Začalo sa to spomienkou na detstvo, keď nám pani Agneška nosila oblátky, ktoré piekla ako gazdiná na farskom úrade v Papradne. Boli to tradičné ručne pečené oblátky, ktoré pripravovala na starých kliešťoch a piekla ich pre celú dedinu. Odvtedy som nemala možnosť dostať sa k domácim oblátkam, tak som to skúsila ja.

Čo pre vás znamená pečenie? Kde sú korene tejto vašej vášne?

Pečenie je pre mňa relax, skúšanie nových receptov, je to moja práca, ktorá je zároveň mojím koníčkom. Je to udržiavanie krásnej tradície pečenia oblátok, ktorú rada posúvam ďalej, aby nezanikla. Preto som tento rok začala aj s prípravou kurzov. Začalo sa to tým, že som chcela mať domáce oblátky na vianočnom stole. Tak som začala študovať na internete, ako sa to robí a objednala som si prvý stroj na pečenie oblátok.

Pečenie oplátok vyzerá pre laika ako alchýmia. Boli vaše začiatky ťažké?

Začiatky pečenia boli veľmi náročné, oblátky sa mi nedarili. Lámali sa, lepili na formu stroja. Zopárkrát som stroj schovala a povedala som si, že toto nebude pre mňa. No vždy som sa k nemu vrátila, vybrala a skúšala znovu a znovu, kým sa mi nezačalo dariť. Treba na to veľkú trpezlivosť a hodiny strávené pri pečení.

U nás v TV Varecha ste nám upiekli niekoľko druhov oblátok. Vymýšľate si recepty? Ktoré ľuďom chutia najviac?

Recepty stále zdokonaľujem, vymýšľam nové príchute. Veľa receptov prispôsobujem rôznym intoleranciám. Pečiem aj bezlepkové, bezlaktózové oblátky, kde je dosť náročné správne zloženie cesta. Okrem klasických vianočných oblátok pečiem aj vianočné trubičky rôznych príchutí a malé slané oblátky, ktoré sú výborné ako pochutina k vínu. Najobľúbenejšie zostávajú klasické vianočné oblátky, škoricové trubičky a slané rascové oblátky.

Máte svoje obľúbené recepty?

Najradšej pečiem vianočné trubičky, veľa ľudí sa toho bojí, no z môjho pohľadu je to najjednoduchšie. Z trubičiek mám ja osobne rada tie z vlašských orechov. Samozrejme, aj klasické vianočné oblátky a z malých slaných sú to parmezánové oblátky.

A veselé zážitky s pečením a so zákazníkmi?

Rada chodím na vianočné trhy, kde diskutujem so zákazníkmi o receptoch. Vždy som si myslela, že vianočné oblátky pečú najmä ženy, no zistila som, že vo veľa rodinách to je práve muž. Aj z histórie vieme, že do polovice 18. storočia piekli na Slovensku oblátky kňazi a potom to prebrali učitelia. Mali to zakotvené v zmluvách. Takže aj táto tradícia pretrváva. Pekne to je aj zobrazené vo filme „Vianočné oblátky“ s nezabudnuteľným Jozefom Kronerom, ktorý pomáha novému pánovi učiteľovi s pečením vianočných oblátok.

Pečiete aj na objednávku? Aké sú požiadavky klientov?

Oblátky som začala piecť pre rodinu a známych. Nikdy by ma vtedy nenapadlo, že začnem piecť na objednávky. Teraz si možno oblátky objednať priamo cez moju stránku. Veľmi obľúbenými sa stali darčekové firemné škatuľky vianočných oblátok a trubičiek. Zaujímavá požiadavka od klienta bola, keď som musela prispôsobiť farbu oblátok logu firmy. Tak som piekla farebné oblátky, žlté, červené a zelené.

Čo pre vás znamenajú Vianoce?

Pre mňa je to druhý najväčší kresťanský sviatok, čakáme na príchod – narodenie Ježiška. Vianoce sú pre mňa najobľúbenejším sviatkom. Pri pečení oblátok sa vždy stretávame celá rodina. Páči sa mi myšlienka Vianoc, že by vtedy nemal nikto zostať sám. Veľmi rada mám aj adventný čas, milujem koledy a vianočné pesničky a čaro návštevy polnočnej omše.

Pozrite si videorecept, ktorý Monika Jurčíková nakrútila v TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist