Pozor, čo nakupujete:
Viete, aký je rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom?

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 7. decembra 2022     4 minúty čítania

Obidva vám spravia dobrú službu, ale rozdiel medzi nimi je priepastný. Zistite, na čo si dať pozor pri kúpe voňavého cukru, bez ktorého sa nezaobíde takmer žiadne pečenie.



Foto: Shutterstock

Predvianočný čas vonia omamne vanilkou, pečivu dodáva toto korenie neodolateľnú chuť a arómu. Profesionálni cukrári nedajú dopustiť na zrnká vanilky vyškrabané priamo z vanilkových strukov, na bežné pečenie však postačí aj vanilkový alebo vanilínový cukor. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Prečo je pravá vanilka drahá

Ten prvý si všimnete hneď – je v cene, pretože vanilkový cukor je niekoľkonásobne drahší ako vanilínový. Je to preto, že obsahuje zrnká pravej vanilky, ktorá je jednou z najviac žiadaných, a teda aj najdrahších korenín na svete. Ročne je dopyt po 15 000 tonách, ale vyrobí sa len 40 ton. Pestovanie je zložité, orchidey, ktorých plodmi sú vanilkové struky, sa musia opeľovať ručne a fermentácia je časovo veľmi náročná. Ušľachtilú vanilkovú arómu dodáva vanilke jej zložka vanilín.




Foto: Shutterstock

Aby sa cukor mohol volať vanilkový, musí obsahovať mleté vanilkové zrná, prírodný vanilkový extrakt alebo prírodnú vanilkovú arómu. Kvalita vanilkového cukru potom závisí od toho, koľko pravej vanilky obsahuje. V kuchyni sa používa najmä africká bourbonská vanilka, tahitská vanilka, ktorá pochádza z rovnomenného ostrova vo Francúzskej Polynézii, je raritou.

Vanilínový cukor bez vanilky

Ak je cukor označený ako vanilínový, s pravou vanilkou ho spája len obrázok kvetu orchidey na obale. Vanilkovú arómu mu dodáva synteticky pripravený vanilín, ktorý sa používa ako náhrada pravej vanilky na dosiahnutie vanilkovej arómy. Vyrába sa napríklad z odpadu vznikajúceho pri výrobe celulózy v papierenskom priemysle, takže naozaj – vanilínový cukor nevidel vanilku ani náhodou.
Dobrá rada: Ak kupujete výrobky, ktoré majú na obale vanilkový kvet, pozrite sa pozorne aj na zoznam zložiek, pretože len označenia mleté vanilkové zrná, prírodná vanilková aróma, vanilkový extrakt a bourbonská vanilka hovoria o tom, že bola použitá pravá vanilka.
Okrem toho, že vanilínový cukor obsahuje syntetickú náhradu vanilky, jeho aróma a chuť je menej bohatá ako vôňa vanilkového cukru. Z jednoduchého dôvodu – obsahuje len vanilín. Vanilka obsahuje okrem tejto zložky ešte takmer 200 ďalších vonných látok, takže jej aróma a chuť sú oveľa silnejšie.

Domáci vanilkový cukor



Foto: Shutterstock

Pravý vanilkový cukor nemusíte kupovať, jednoducho si ho môžete pripraviť aj doma z vanilkového struku. Ten je síce drahší, ale urobíte si z neho voňavý vanilkový cukor za cenu, ktorá je zlomkom toho, ak by ste si také množstvo kupovali.

Pozrite si náš videonávod, ako si urobiť domáci vanilkový cukor







Diskusia k článku







 



TOPlist