Fedor Malík:
Považské menu

Fedor Malík, 7. augusta 2018     2 minúty čítania

Byť na Považí, to znamená aj dobre a chutne sa najesť. Polovica mojej rodiny je z tohto kraja. Malíkovci, Kozicovci, Pavlíkovci, Zajacech. Ako dieťa a ,,puberťák" som tam strávil dosť času. Nuž a potom neskôr som ta cestoval za priateľkami, priateľmi. Považie mi tak zostalo v srdci.



V tých časoch som však akosi na gastronómiu nemyslel. Stala sa chyba. Tá sa mi dnes tak trochu vypomstila. Akosi nemám dosť vedomostí na napísanie múdrych riadkov na tému považských „chutností“. Našťastie je tu písmo. Tlačené. Riadky a recepty Babilonove, Vansovej, Klimeša, Vojtecha Španka. Tí už nežijú. Pani profesorka Stoličná je však ešte medzi nami. Vďaka vám, vo vašich dielach je veľa, veľa poučenia...

Začneme považskou polievkou. Bude prostá. Bude to „šajtlava“. Mladú hlávkovú kapustu varíme v osolenej vode s koreňovou zeleninou. Počas varu pridáme cibuľu, rascu a nové zemiaky pokrájané na kocky. V závere šajtlavu zlepšíme zápražkou zo slaninky, z postrúhanej mrkvy a múky. Hotovo.

Hlavným jedlom bude domáci zajac s cesnakovou omáčkou. Zajaca nepečieme, ale varíme. Radšej vo väčšom hrnci a s dostatkom zeleniny a korenia. Na prípravu omáčky použijeme zajačí vývar. V tmavej zásmažke nesmie chýbať cesnak a majorán. Vývar so zásmažkou rozmixujeme a do omáčky pridáme kúsky (trhance) uvareného králičieho mäsa. Omáčku podávame s knedľou, haluškami alebo s krajcom chrumkavého púchovského chleba.

Nuž a na záver považská calta. Tú veľkú svadobnú nepečte. Nemal by ju kto zjesť. Na tú bolo treba až 12 kg krupicovej múky. Upečte si menšiu. Takú akurát. Recept je jednoduchý. Múka, maslo, vajcia, hrozienka, cukor, mlieko, droždie. Cesto nechajte „nadýchnuť“ a caltu pečte opatrne. Nesmie totiž na povrchu prasknúť. Svedčí to o nešikovnosti kuchárky. A takou vy predsa nie ste...



Diskusia k článku







 



TOPlist