Pomoc pred aj po:
Polámané, spálené, tvrdé? 6 rád, aby vaše keksíky také neboli

Jarmila Horváthová, 30. marca 2023     2 minúty čítania

Niekedy pečenie nejde tak, ako si predstavujeme. Niektoré veci sa dajú napraviť, ale ešte lepšie je vyhnúť sa im. Toto je pár našich tipov, ktoré využijete pri pečení sušienok či drobného pečiva.



Foto: Shutterstock

1. Ak ešte pred pečením zistíte, že cesto na keksíky je príliš drobivé, primiešajte doň trochu oleja alebo mäkkého masla a nechajte ho niekoľko minút odpočívať. Až potom ho vyvaľkajte.

2. Mrvia sa sušienky pri vykrajovaní a nedržia dobre tvar? Pred pečením vložte plech s vykrojenými keksíkmi do chladničky. Potom budú pevnejšie.

3. Používajte papier na pečenie. Vyhnete sa možnému prichyteniu na plech a následnému lámaniu keksíkov pri vyberaní z plechu.

4. Aby ste sušienky neupiekli príliš tmavé, vyberte ich z rúry trošku skôr, pretože na plechu ešte dôjdu aj po vybratí z rúry.

5. Úzke výčnelky na vykrajovaných keksíkoch sa upečú najrýchlejšie. Ak sú rožky troška pripálené, opatrne ich oškrabte nožom a potrite čokoládovou polevou, zamaskujete tak viditeľné nedostatky.

6. Ak sú upečené keksíky príliš tvrdé, vychladnuté ich zlepte džemom, po pár dňoch budú vďaka vlhkosti z džemu vláčne.



ANKETA: Stalo sa vám niekedy, že ste museli upečené sušienky vyhodiť?

25,8%



74,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist