Fedor Malík:
„Ploské penáški“

Fedor Malík, 7. januára 2025     2 minúty čítania

Začneme trochu nezvykle. Ospravedlnením sa budmerickým kuchárkam z polovice predminulého storočia: „Lestli by bolo jídlo málo korenaté a malo bi málo šafránu, abi ste nám to odpuscit ráčili. Prišli totiš velké blatá, mrcha časi nastali a šafraníci s partéku príst nemohli…“



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Mrcha čas je i dnes. Na Dolniakoch akoby ani zima nebola. Naši vnuci ani nevedia ako vyzerá biely sneh, nevedia ako chutí domáci chlieb, ako vonia a šmakuje cícerová polievka, rýdzikový paprikáš, makové dolky, cmarance či stískanice.

Uponáhľaný a nepokojný svet pozorujeme i v kuchyni. Pizza, kebab, hotové jedlo z reštaurácie tretej cenovej skupiny… Zastavme sa a prelistujme si kuchárske knihy našich starých materí. Iste nás to prekvapí…

Mám pred sebou pár stránok zožltnutých receptov zo sporáka malokarpatských Budmeríc. Je to poctivá obec s pozoruhodným gastropisom. K obedu si pripravíme kyslú slovencovú polievku. Slovenec je cícer, v Budmericiach zvaný „ploské penáški“.

Cícer večer namočíme, ráno ho prepláchneme a dáme variť s cibuľou a cesnakom. Keď je mäkký, polievku osolíme, pricukríme, pridáme mlieko a lyžičku múky. Necháme zovrieť, odstavíme z platne, pridáme kyslú smotanu a prichutíme octom. Najlepšie jablkovým. Ach bože, zabudli sme bobkový list.

Ak si želáte mať cícerovú „de luxe“, do polievky pridajte na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. K polievke zajedajte pravé upečené budmerické stískanice. Pozor, sú iné ako tie od susedov z Dubovej.

Ako na to? „Spravíme zemákové cesto, vigúlame ho nahrubo, potreme ho mletíma oškvarkama, smetánku, posipeme krupicú a zrolujeme ho do závinu. Ten nakrájame na plátki, pocapkáme ho a pečeme f trúbe“.

Máme polievku, máme stískanice. Už nám chýba len budmerické víno. V posledných rokoch je čoraz lepšie a lepšie...



Diskusia k článku

chorvatka
Vdaka za zaujimavé priblizenie minulosti, ja este stale varim ako moja mam i babicka a vdaka Vareche mam pristup k hromade slovenskych i neslovenskych receptov, chutné inspiracie, ba dakedy aj pomoc od kucharok vdaka ich radam. Zelam mierové nebo, k tomu kopec zdravia a radosti z dobrého jedla a "pitiva" po cely novy rok 2025






 



TOPlist