
Letorasty bláznia, zelené roboty nestíhame a bobule sa nafukujú ako balóniky. Už–už vidíme mladé víno ročníka 2019 v čaši. Len to však nepreháňajme, ešte veľa vody pretečie troma modranskými potokmi, kým sa tak stane...
Zápasíme s horúčavami a pociťuje to aj naše telo. Lekári odporúčajú tri litre kvapalín denne. Predovšetkým vodu. Kohútikovú, studničnú, akvu z prameňa. Žiadne limonády s kyselinou sorbovou a vyhýbať sa alkoholu. Nuž povedzte to pivárovi, vinárovi. Jedno, dve „orosené" denne nám hádam nezaškodia. Argumentuje ten prvý a vinár sa pripája. A čo tak dva–tri poháre veltlínu zeleného priamo zo suda? Nemôžeme namietať...
Medzi pivármi a vinármi je však rozdiel. Pivár je verný svojmu moku, vinár však vie oceniť a má rád aj pivo. Má menej alkoholu, viac oxidu uhličitého a má aj vyššiu hodnotu „péhá". Neviete si predstaviť ako pivničnému alebo vinohradníkovi dobre padne krígeľ pivka. Takmer všetci vinári pivo majú radi.
Slovko „takmer" sa týka Francúzov. Pre nich tá kombinácia víno – pivo je nepredstaviteľná... My však sme doma tu, v srdci Európy. A tu sa hasí smäd vínom i pivom. Smäd uhasíš a ozve sa hlad. Telo treba zasýtiť. Vzápätí sa rodí sa otázka – čím? Každý má iný recept. Žiadalo by sa však odpovedať univerzálne. Odporučiť čosi, čo sa dobre „sobáši" s pivom aj vínom.
Návyky pivárov i vinárov sledujem už roky–rokúce. A odpovedám veľmi pružne. Prečítate si to v nadpise tohto príspevku. Áno, je to viedenský šniceľ. Z teľacieho mäsa, dobre vyklepaný a veľký ako ten dekel. Vy znalí určite už uhádnete o aký dekel ide...
Pekné leto zelam a tesim sa na vase dalsie prispevky