Fedor Malík:
Petrechova jednohubka

Fedor Malík, 29. septembra 2015     2 minúty čítania

Sú to už roky rokúce, čo som navštívil Mira Petrecha v Belej. Zámok bol ešte v rozvalinách, Miro stál už vtedy pevne na nohách.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Piplal sa vo viniciach a už dorábal skvelé rizlingy. Čosi sme prekoštovali, čosi som pochválil, čosi som pohanil. „Čas pracuje pre tvoje vína,“ vizionársky som prehovoril. On sa pousmial a priniesol veľkú misu s prenikavo voňajúcimi jednohubkami. Slnko bolo ešte vysoko a do večere bolo ďaleko. S tou misou prišiel taký akurátny olovrant...

Obzerám jednohubky a neverím vlastným očiam. Pozdĺžne prekrojené tmavé bagetky, potreté husacou masťou s kúskami pečienky a s „čapičkou“ pozdĺžne prerezanej olomouckej kvargle. A celkom navrchu tenké koliesko červenej cibule a štipka petržlenovej vňate. .. Poviete si, to sa muselo v nose i v papuľke trestuhodne nenávidieť. Nemáte pravdu. Skúste to.

Nadýchané a chrumkavé pečivo voňalo ako obilie Žitného ostrova, husacia kvázipaštéta bola nasladko – horká, pikantná a dráždivá. To všetko ešte priznáte. Ale tie smradľavé „potvorky“ z Hanej? Páchnu, ale úžasne chutia. Pach je špecifický odor a ušľachtilý smrad patrí k životu. Nuž a ten plátok cibule a pár lístkov petržlenovej vňate, ten súboj nezvyklých partnerov, to dokonale prekrýva...

Verím, že mnohým sa to zapáči. Pozor však, nepite k tomu citronádu. Z úcty k nášmu rizlingovému bardovi si nalejte jeho ryňák z Belej. Najlepšie ikonický ročník 2001...



Diskusia k článku

venusa
Tak tieto pachy ja možem, sama dobrota.
kuchticka
Ach, kde najst husaciu pastetu? Ten rizling bych snad zohnala snadnejsie.






 



TOPlist