Foto: Pravda - Ivan Majerský
Obzerám jednohubky a neverím vlastným očiam. Pozdĺžne prekrojené tmavé bagetky, potreté husacou masťou s kúskami pečienky a s „čapičkou“ pozdĺžne prerezanej olomouckej kvargle. A celkom navrchu tenké koliesko červenej cibule a štipka petržlenovej vňate. .. Poviete si, to sa muselo v nose i v papuľke trestuhodne nenávidieť. Nemáte pravdu. Skúste to.
Nadýchané a chrumkavé pečivo voňalo ako obilie Žitného ostrova, husacia kvázipaštéta bola nasladko – horká, pikantná a dráždivá. To všetko ešte priznáte. Ale tie smradľavé „potvorky“ z Hanej? Páchnu, ale úžasne chutia. Pach je špecifický odor a ušľachtilý smrad patrí k životu. Nuž a ten plátok cibule a pár lístkov petržlenovej vňate, ten súboj nezvyklých partnerov, to dokonale prekrýva...
Verím, že mnohým sa to zapáči. Pozor však, nepite k tomu citronádu. Z úcty k nášmu rizlingovému bardovi si nalejte jeho ryňák z Belej. Najlepšie ikonický ročník 2001...
Diskusia k článku