Fedor Malík:
Penina Joannes

Fedor Malík, 13. júna 2017     2 minúty čítania

Obišli sme centrum Maribora a cez nevzhľadný oceľový most sme prešli ponad rieku Drávu. Ešte pár sto metrov po asfaltovej ceste a už sa štveráme doľava nahor.



Sedliacke domy, chaty, penzióny, vínne pivničky a akože inak... vinohrady. Pitoreskný zelený kraj. Zelené srdce Slovinska. Podrávske Štajersko. A celkom navrchu v osade Malečnik raj viniča a vína, časť Vodole. Kmetija Bračko, Emil, Valentan, vinarstvo „vinotoč“ Mak a napokon Protnerjeva hiša Joannes.

Kraľuje jej Jože Protner. Dobrý človek, dobrý vinár, skvelý priateľ. Poznáme sa už štyridsať rokov. Jeho syn Boštjan už otvára fľašu „peniny“. Klasického a vlastného šumivého. Penina Joannes, extra brut. Vyrobená z kupáže burgundských bielych odrôd a tajomnej sorty Auxerrois. Dopíjame fľašu a sadáme si k dubovému stolu uprostred viníc. Tých má Jože trinásť hektárov...

Boštjan prináša misu slepačieho vývaru a kusiskami bieleho mäsa a domácou cestovinou. Horúca polievka, studené biele víno. Môžete si vybrať. Zeleni Silvanec, Sivi Pinot, Renski Rizling a Rumeni Muškat. Zostávam pri tom poslednom. Žltý muškát milujem. Boštjan sa zvŕta a nosí ďalej. Slovinský pršut, savinský želodec, tak podobný našej loveckej saláme, ementalec, gorenský biely syr, zelené i čierne olivy. Všetko sa zajedá čiernym chlebíkom s miestnym názvom „zlati hlebec“. Žalúdok je plný, fľaše dopité. Od severu sa priháňajú mraky, začína pršať. Ďakujeme ti Jože. Bol to fajn piknik...



Diskusia k článku







 



TOPlist