Fedor Malík:
Paradajková kapusta

Fedor Malík, 14. októbra 2009     2 minúty čítania

Dve generácie pred nami žilo pod Malými Karpatmi veľa usilovných vinohradníkov. Patril k nim i Vincent Bodrý, rodom z Modry. Nebol z tých najchudobnejších. Vlastnil totiž viac ako tri hektáre viníc.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Bol to „dráč“ a dosť lakomý človek. Tovarichárov do roboty nevolal, všetko si stihol obrobiť sám. Drel od rána do večera a vo vinici celý deň vydržal s jednou kanvičkou hustého prívarku. Na jar to bol šošovicový, v lete zelené lusky a v skorú jeseň kapusta s paradajkami. Pozri recepty na pochúťky z kapusty Lepšie napísané išlo o kapustovo–paradajkový prívarok. Ten je v Modre veľmi, veľmi populárny. Až taký populárny, že veľa ľudí ho nenávidí. Nenávidel som ho v mladosti i ja. Raz dokonca sa mi tak sprotivil, že som pri pohľade naň omdlel. Roky som sa mu potom vyhýbal.

S mojím diétnym stravovaním sa mi však opäť vracia na stôl. Dostal som chuť naň i nedávno. Spôsobila to moja chamtivosť. V našom obchoďáku predávali poľskú hlávkovú kapustu. Pätnásť kíl za jedno euro! No, nekúpite to! Na drobno, na štvorčeky som ju nakrájal, na cibuľke podusil a až po dobrej hodine som pridal pol hrste rasce. Tú môžem i s pudingom...

Do kastrólika s horúcou vodou som na minútku ponoril pár pekných paradajok. Ošúpal som ich, vidličkou rozmliaždil a pridal potom do kapusty. Zvýšil som plameň, paradajkovú kapustu ešte povaril, pomiešal a soľou dochutil.

Pochvaľovali si všetci. Keď dojedli, tak som im porozprával príhody o Vincentovi Bodrom. Nikto ma nepočúval. Nič to, tá kapusta nebola na zahodenie.....




Diskusia k článku







 



TOPlist