
Foto: Ivan Majerský
Vonku bolo šmykľavo a chladnička bola plná. Nebol dôvod vychádzať na prechádzku do chotára. Doma som prikúril, v kuchyni sadol ku stolu. Rozložil som si manuskript pripravovanej pamätnice s názvom „Víno v Harmónii“, ktoré vydávame o pár týždňov z príležitosti štvrťstoročia od založenia vinárskej firmy môjho priateľa Mirka Duda.
Súčasťou tejto knižky bude aj veršovaná kapitola o modranských vínnych pokladoch. Prekvapilo ma, v koľkých veršíkoch a prostých rýmovačkách sa premietajú včely a ich med. Citujem: „Dávam vám na známosť predom, že náš tramín vonia medom. Nosia ho modranské včely, čo by tu dlho žiť chceli...“ Alebo: „Medový perník vo víne, rozpustený je v našom tramíne...“ Ak neveríte veršom, otvorte si Dudov Tramín červený ročník 2023 a presvedčte sa...
Ku medu sa tak po krátkom čase opäť vraciame. Je predvianočný čas a medové dobroty na slávnostne prestretý stôl určite patria. Môžem vám ponúknuť zopár receptov na medovníky Terézie Vansovej či Štefánie Spevákovej, rodáčky z Dolných Orešian.
Spevákovej medové cestá mali jedinečné chuťové rozmery. Piekli s z nich nedostižné trubičky, puserle, venčeky, štangličky, huncútky, kolieska, kornútky, hviezdičky. Skvelé boli aj medové rezy a torty. O medovníkoch a zázvorovníkoch z Dolných Orešian ani nehovoriac.
Orešanské „madovníky“ si môžete pripraviť nasledovne: pol kila múky, 30 dekov cukru, citrónová kôra, mleté hrebíčky, škorica, sóda bikarbóna a 15 dekov teplého malokarpatského „madu“. Všetko treba fest „rozmíšat“, nechať odstáť, formičkami vykrojiť, akurátne upiecť a po vychladnutí poliať cukrovou polevou...
Nuž a aby ste si mohli porovnať, ešte je tu aj jeden recept na medovníky od vojvodinských Slovákov. Stopäťdesiat gramov práškového cukru, 35 dekov hladkej múky, jedno vajce, deci roztaveného medu, sóda bikarbóna, šťava z polovice citróna. Vypracujte cesto, vyformujte medovníky, upečte ich a nejedzte ich horúce, radšej ich nechajte deň-dva odstáť. Budú mäkšie, budú chutnejšie a vydržia až do Vianoc...




Diskusia k článku