Foto: Shutterstock
1. Cibuľu krájajte ju pri otvorenom okne na lopáriku položenom na parapetnej doske. Ak miesto na parapete nemáte, vytvorte si v miestnosti prievan.
2. Cibuľu najprv namočte na 15 minút do studenej vody a až potom ju ošúpte a krájajte. Voda pohlcuje dráždivé výpary, pomôcť môže aj papierová vreckovka namočená do vody, ktorú položíte vedľa cibule. Z rovnakého dôvodu môžete vyskúšať medzi seba a cibuľu položiť pohár so studenou vodou. Pri krájaní cez prekážku zvýšte opatrnosť!
Foto: Shutterstock
3. Najviac slzotvorných látok sa uvoľňuje pri porušení spodnej časti cibule, z ktorej vyrastá korienok, ten preto treba odrezať až na koniec.
4. Používajte dobrý ostrý nôž, aby cibuľu zbytočne nepučil a nenapomáhal tak uvoľňovaniu slzotvorných výparov.
Foto: Shutterstock
5. Potrite si miesta pod očami prstami namočenými v citrónovej šťave.
6. Pri čistení a krájaní cibule dýchajte len ústami, nie nosom.
7. Pri krájaní žujte žuvačku alebo si vložte do úst kúsok mäkkej chlebovej striedky. Niekomu údajne zaberá studená voda v ústach.
Foto: Shutterstock
8. Dosku, na ktorej budete krájať, položte na vypnutý sporák, prípadne na sklopený kryt sporáka, a cibuľu krájajte pod pusteným digestorom (odsávač pár).
Foto: Shutterstock
9. Dajte cibuľu pred krájaním na pár minút do mrazničky, bude sa dať rýchlejšie a ľahšie nakrájať a zmrazenie na chvíľu obmedzí aj tvorbu agresívnych výparov.
10. Vylovte niekde plavecké okuliare. Budete vyzerať troška komicky, ale za tú úľavu to vraj stojí. Rovnakú funkciu by mali splniť aj ochranné pracovné okuliare.
Foto: Shutterstock
11. Naučte sa krájať cibuľu rýchlo (a bezpečne), aby ste pri tejto neobľúbenej činnosti strávili minimum času. Ako na to vám ukáže svetoznámy šéfkuchár Gordon Ramsay.
Zdroj: Youtube Gordon Ramsay
Diskusia k článku