Odložte si dary leta:
3 tipy ako spracovať drobné ovocie do zásoby

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 7. júla 2022     3 minúty čítania

V našich záhradách dozrieva bobuľové ovocie, ktoré je plné vitamínov aj slnka, preto by sme si ho mali čo najlepšie uchovať. Ako na to?



Foto: Shutterstock

Vo všetkých prípadoch platí, že najlepšie je spracovávať ovocie rýchlo, ešte v ten deň, keď ste ho obrali, tak si zachová najviac vzácnych minerálov aj vitamínov.

Zaváranie bez umelých prísad


Naše staré mamy bobuľové ovocie jednoducho zavárali zasypané cukrom. Umyté, odstopkované a osušené jahody, ríbezle, černice alebo maliny rozdeľte do čistých pohárov a zasypte v pomere 2:1 kryštálovým cukrom, na 200 g ovocia použite 100 g kryštálového cukru. Na noc odložte prikryté čistou utierkou do chladničky. Ovocie zmenší objem a pustí šťavu. Na druhý deň poháre dosypte ďalším ovocím až doplna a pevne uzavrite. V hrnci na zaváranie sterilizujte 20 minút pri teplote 80 °C.



Foto: Shutterstock

Čo ukrýva bobuľové ovocie

  • je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C
  • obsahuje vysoké množstvo antioxidantov na omladenie
  • ukrýva vlákninu, ktorá nasýti bez zbytočných kalórií
  • doplní prírodné kyseliny, spomaľujúce starnutie pleti
  • je zásobárňou železa, horčíka, mangánu aj medi

  • Mrazenie je najjednoduchšie


    Najjednoduchším a najšetrnejším spôsobom na uchovanie plných košíkov drobného ovocia je mrazenie. Týmto spôsobom zároveň zachováme aj najviac vitamínov. Najskôr plody preberte, umyte, odstopkujte, rozložte na stôl prikrytý bavlnenou látkou a nechajte úplne vysušiť. Ak budete bobuľové ovocie ukladať do vreciek suché, bude krásne držať tvar a jednotlivé bobuľky sa nezlepia. Overeným tipom je aj rozložiť umyté suché ovocie na tácku tak, aby sa bobuľky navzájom nedotýkali a tácku vložiť do mrazničky. Keď ovocie zmrzne, rýchlo ho presypte do vrecúšok určených na mrazenie potravín alebo do uzatvárateľných nádobiek. Nezabudnite na vrecúška či nádobky napísať dátum zmrazenia a druh ovocia, ktoré obsahuje. Zamrazené ovocie spotrebujte do 9 mesiacov.

    Pripravte si ovocné dobroty


    Prebytky drobného ovocia môžete aj spracovať do chutných dobrôt, ktoré dlho vydržia. Pripravte si z nich sirup, zmrzlinu či želé. S našimi receptami to bude hračka.





    ANKETA: Spracovávate letné ovocie na neskoršie použitie?

    93,1%



    6,9%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist