Obľúbená sezóna:
Praktické rady, ako si šťavnaté jahody užiť čo najdlhšie

Jarmila Horváthová, 2. júna 2023     3 minúty čítania

Všetci ich zbožňujeme a preto sa nimi v sezóne radi zásobujeme. Jahody sú však veľmi citlivé a aby sme sa z nich mohli tešiť čo najdlhšie, treba vedieť, ako ich správne skladovať.



Foto: Shutterstock

Ak nechcete čerstvé jahody hneď zjesť, môžete ich buď uskladniť v chladničke, alebo zamraziť. Pred uskladnením sa odporúča odstrániť zelené listy z vrchnej časti jahôd čistým nožom. Jahody určite neumývajte, umývajú sa až tesne pred konzumáciou.

Najlepšie na skladovanie sú plastové nádoby, ktoré sa dajú vzduchotesne uzavrieť. Čerstvé jahody vydržia v chladničke najviac týždeň, ale treba pravidelne kontrolovať, či nie je niektorá napadnutá plesňou, pretože tá sa veľmi ľahko prenesie aj na ostatné plody.



Foto: Shutterstock

Zásady mrazenia

Ak chcete jahody zmraziť, sú na to vhodné najmä čerstvo obrané plody, ktoré nie sú nijako poškodené a ani prezreté. Jahody sa môžu umyť, očistiť a zmraziť celé alebo nakrájať na malé kúsky (polovice, štvrtiny) a pocukrovať. Najlepšie si zachovajú vitamíny, keď sa zmrazia celé. Ak uprednostňujete pred vitamínmi chuť, tak tú si najlepšie zachovajú, ak ich zmrazíte vo forme ovocnej drene.

Pri zmrazovaní je obzvlášť dôležité, aby sa jahody zmrazili rýchlo, pretože tak sa zachováva čo najviac neporušená štruktúra buniek a bobule si po rozmrazení lepšie zachovajú svoj tvar. Preto je lepšie zmrazovať ich v malých dávkach a a ak ju vaša mraznička má, používať funkciu "supermrazenie".

Aby ste vedeli zmrazené jahody ľahko od seba oddeliť, odporúča sa umiestniť ich do mrazničky na podnose poukladané vedľa seba a až po zmrazení ich rozdeliť do vrecúšok.

Efektné jahodové kocky



Foto: Shutterstock

Ak radi experimentujete, môžete si vyrobiť mrazené kocky jahodového pyré. Po umytí odstráňte z plodov stopky a listy, ručným mixérom ich najemno rozmixujte a pretlačte cez sito. Ak chcete, môžete pyré osladiť práškovým cukrom. Potom ho naplňte do nádoby na kocky ľadu a zamrazte. Takto pripravené kocky sú skvelou prísadou napríklad do minerálnej vody alebo do šumivého vína.



Foto: Shutterstock

V nápojoch však krásne ukážu aj celé alebo rozpolené plody v ľadových kockách. Umyté jahody rozdeľte do nádobky na kocky ľadu, zalejte vodou a vložte do mrazničky. V horúcich dňoch budú vítaným spestrením vašich letných drinkov.



ANKETA: Máte vlastné triky, ako predĺžiť životnosť jahôd?

18,5%



81,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist