Nový šmrnc:
9 ingrediencií, vďaka ktorým bude mať vaša praženica vždy inú chuť

Jana Klimanová, 14. augusta 2024     5 minút čítania

Super tipy pre všetkých, ktorým sa obyčajná praženica už zunovala, ale aj pre tých, ktorí by ju vedeli jesť každý deň.



Foto: Shutterstock

1. Worcesterská omáčka

Hoci je worcesterská omáčka bežnou prísadou do mletého mäsa či marinád na steaky, v kombinácii s vaječnou praženicou by ste ju asi nečakali. Vďaka nej však získa povestnú chuť umami, pretože obsahuje ančovičky, melasu, ocot či extrakt z tamarindu. Pár kvapiek omáčky pridajte počas miešania vajíčok na panvici. Keďže je slaná, pozor, aby ste praženicu nepresolili.

2. Dijonská horčica

Od plnotučnej horčice sa dijonská odlišuje nielen farbou, ale aj hladšou textúrou a korenistým nádychom. Malé množstvo horčice (alebo podľa vašej chuti) rozmiešajte so surovými vajíčkami v miske a potom postupujte zvyčajným spôsobom.



Foto: Shutterstock

3. Balzamikový ocot

Hoci sa balzamikový ocot spája väčšinou s dresingami do šalátov, praženici pridá zaujímavý kyslastý punc. Na panvici popražte nakrájanú cibuľu a zalejte ju malým množstvom balzamikového octu. Až potom na panvicu pridajte vajíčka.

4. Čerstvé bylinky

Bylinky so svojou nádhernou vôňou budú oživením každej praženice. Nemusíte staviť len na zvyčajnú petržlenovú vňať či pažítku, ale do praženice pridajte aj estragón, kôpor, bazalku, tymian alebo mätu. Bylinky nasekajte nadrobno, do vajec ich nasypte počas miešania a zopár nechajte aj na záverečnú ozdobu na tanieri.



Foto: Shutterstock

5. Karí korenie

Čierne korenie či mletá červená paprika nie je v súvislosti s praženicou nič nové ani výnimočné. Avšak aj karí korenie môžete pridať do surových vajec. Opatrne však s množstvom, pretože toto korenie má výraznú chuť. Vaša praženica tak dostane indický nádych.

6. Pesto

Bazalkové pesto si môžete pripraviť sami alebo pokojne použite kúpené v obchode. Vajcia rozšľahajte v miske, podľa chuti pridajte sladkú smotanu a hneď, ako na panvici začnú tuhnúť, po lyžičkách do praženice pridávajte pesto. Znížte plameň a opatrne miešajte.

7. Huby a zelenina

Či už do praženice pridáte reďkovku, papriku, lesné huby, baby špenát alebo šampiňóny, výsledok nikdy nesklame. Každá z týchto ingrediencií dodá praženici vynikajúcu chuť. Zeleninu a huby najskôr krátko poduste a až potom pridajte vajíčka. Naopak, baby špenát pridajte do praženice až tesne na záver.



Foto: Shutterstock

8. Cesnakový prášok

Ak máte radi cesnak, ani pri praženici s ním určite nešliapnete vedľa. Najjednoduchšie je pridať do surových vajec cesnakový prášok, aby vám surový cesnak na panvici neprihorel. Cesnak v praženici je vynikajúci v kombinácii s čiernym korením a bylinkami.


9. Syr

Vďaka syru získajú vajcia bohatú, krémovú štruktúru. Nastrúhajte a primiešajte ho do vajec pred ich prípravou alebo ním posypte hotovú praženicu. Pekné duo tvorí praženica so strúhaným parmezánom, čedarom, ale aj výraznejším kozím syrom.

Vyskúšať môžete tiež kombináciu s feta syrom a paradajkami, ktorá veľmi chutí opernej speváčke Adriane Kučerovej:






ANKETA: Mohli by ste praženicu jesť aj viackrát do týždňa?

83,8%



16,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist