Foto: Shutterstock
Praženica je jedno z prvých jedál, ktoré sa naučíme pripravovať na večeru či raňajky a tiež istota, ktorá nás zasýti, keď máme v chladničke len vajcia. Ale nie vždy je lahodne jemná a perfektne krémová. Ako to dosiahnuť a čomu sa pri jej príprave oblúkom vyhnúť?
Pridajte smotanu
Krémovú konzistenciu a jemnejšiu chuť praženici dodá sladká smotana. Vajíčka (na praženicu pre jednu osobu potrebujete 2 až 3) rozklepnite do misky, pridajte 1 PL 30 % smotany na šľahanie a tiež štipku soli. Smotanu môžete nahradiť aj perlivou vodou, ktorá praženicu prevzdušní. Potom metličkou alebo vidličkou dobre prešľahajte.Foto: Shutterstock
Ako praženicu miešať
Na miernom ohreve rozpáľte panvicu, pridajte kúsok masla a podľa chuti aj nakrájanú šalotku. Keď je maslo spenené, vlejte do panvice vymiešané vajcia. Zmes zľahka miešajte pohybom v tvare číslice 8 alebo ju zhŕňajte od krajov panvice do stredu.Kedy praženicu odstaviť
Praženicu odstavte vo chvíli, keď sú vajcia lesklé a mierne nedovarené. Neprestávajte miešať, vajcia sa nakumulovaným teplom stále varia. Do hotovej praženice pridajte trochu studeného masla, osoľte a podľa chuti pridajte mleté čierne korenie.Čo určite nerobiť
Bez tuku nad parou
Tí, ktorí si strážia líniu, alebo sa zo zdravotných dôvodov vyhýbajú tuku, si môžu praženicu pripraviť dokonca aj úplne bez neho a to v hrnci nad parou."Samotná príprava, kým vajíčka zhustnú trvá o nejaké dve minútky viac ako bežná príprava na priamom ohni na panvici, ale výsledok stojí za to. Mne chutili vajíčka omnoho viac, praženica bola lahodnejšia a jemnejšia," píše vo svojom fotorecepte @rous5. Ak by ste ju chceli vyskúšať, tu je jeho recept.
So slaninkou aj reďkovkou
Do praženice môžete pridať aj cibuľku a anglickú slaninu, ktoré opečiete pred pridaním vajec. Pre vegetariánov sa hodí verzia s čerstvými hubami, špenátom, šampiňónmi, hráškom, pórom, brokolicou, cherry paradajkami či s reďkovkou, ktoré takisto najskôr popražíme na cibuľke a potom pridáme vajcia.Trochu nezvyčajnou alternatívnou môže byť praženica so sardinkami či s údeným lososom alebo droždím. Nebojte sa experimentovať s bylinkami - pažítka, majorán, tymian, rozmarín, bazalka, v jarnej sezóne medvedí cesnak alebo žihľava - tie všetky si s praženicou budú rozumieť.
Foto: Shutterstock
Kombinácia so syrmi je ďalšou alternatívou tohto skvelého jednoduchého pokrmu. Tavený syr rozpustite na začiatku na masle, cream cheese a bryndzu pridajte vo chvíli, keď vajcia začnú hustnúť. Nastrúhaný tvrdý syr môžete pridať do rozšľahaných vajíčok alebo až do hotovej praženice.
Diskusia k článku