Foto: Shutterstock
1. Na vymastenie
Zvyšným obalom z masla môžete vymastiť plechy, formy na pečenie, prípadne panvicu. Výhodou, najmä pri formách s nerovným povrchom ako je forma na bábovku či veľkonočného barančeka je, že sa dostanete do každého zákutia…Foto: Jana Kollárová
Obal z masla, namiesto oleja a zvyčajnej papierovej utierky, sa hodí aj na vymazanie liatinových panvíc, aby sa do nich nezahryzla hrdza. Panvicu umyte, osušte a votrite do nej zvyšky masla.
2. Ako oddeľovač
Obal z masla sa dá použiť pri oddeľovaní potravín podobne ako papier na pečenie. Preložte ho napoly mastnou stranou von a môžete ním pred mrazením oddeliť jednotlivé sušienky, lievance, ale aj plátky chleba či mäsové burgre. Pri vyberaní z mrazničky sa vďaka takto použitému obalu pekne oddelia.3. Na ochutenie
Obalom z masla môžete potrieť opečený toast alebo varenú kukuricu, ktoré vďaka nemu získajú lahodnú chuť.4. Na prikrytie
Použite obal z masla na prekrytie zvyšných potravín v nádobách namiesto vrchnáka.Foto: Jana Kollárová
Ak máte papierový obal (bez hliníkovej fólie), môžete ním prekryť aj potraviny v mikrovlnke, aby ste zabránili ich vysušeniu a prskaniu.
5. Na koláče
Pomôže vám aj vylepšiť upečené koláče, napríklad mafiny. Na upečené, ešte teplé mafiny položte obal z masla. Dodá im lahodnú chuť, vlhkosť a vláčnosť.
Ak obal z masla nepotrebujete práve teraz, pokojne ho dajte v plastovej nádobe alebo uzatvárateľnom vrecku do chladničky, nech si počká na svoju chvíľu.
6. Pre ľahšie krájanie
Natretie nožov pred krájaním mäkkého pečiva a lepkavých potravín je ďalším spôsobom, ako využiť zvyšky masla na jeho obale. Nadýchané pečivo ako sú croissanty sa pri krájaní nožom potretým vrstvou masla nebudú rozpadávať a drobiť.Maslom natretý nôž si takisto lepšie poradí s doma vyrobenými cukríkmi alebo karamelkami. Buďte však opatrní pri nanášaní masla no ostrú čepeľ noža, aby ste sa ňou neporezali.
Diskusia k článku