Fedor Malík:
Námornícke vajcia

Fedor Malík, 20. marca 2018     2 minúty čítania

Väčšina dobrých kuchárskych kníh začína s vajcami. Vajcia namäkko, natvrdo, miešané aj stratené vajcia, omelety s krupicou, zeleninou i hubami, zapekané vajcia, plnené vajcia, ruské vajcia, vajcia s kaviárom.



Takmer všetko v slanej podobe. Je tu však aj výnimka. Miešané vaječné žĺtky s práškovým cukrom. Ako malé deti sme ich milovali. Nikto nás nestrašil salmonelózou a sme dodnes ako-tak zdraví a dožívame sa sedemdesiatky...

Vajcia nás sprevádzajú po celý život. Aj dnes si rád pochutím na praženici v hotelovej podobe. Raňajky bez vajca tam kdesi vo svete, nie sú ani raňajky. Horúce volské oko, kúsok masla, syra, suchej šunky, zelené olivy, čierny čaj. Raňajková paráda... Vajcové raňajky zasýtia, do obeda, do večera je však ďaleko. Že by sme to skúsili opäť s vajcom? Tá myšlienka nie je na zahodenie. Pripravíme si námornícke vajcia!

Ten recept je „odkukaný" z maďarského televízneho programu. Pol tucta vajec uvaríme „na hniličku". V horúcej vode 4 až 5 minút. Vajce potom jemne naťukneme a ponoríme na 10 sekúnd do studenej vody. Olúpeme ho a pracujeme s ním ďalej. Kúsok väčšieho čerstvého lososa nakrájame na kocky a pomiešame ho s hrsťou olúpaných kreviet. Rybacinu osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, kôpor aj pažítku. Všetko dobre premiešame a v mixéri zhomogenizujeme. Touto voňavou masou potom obalíme vajíčka, povaľkáme ich v hladkej múke, v rozšľahanom vajci a v strúhanke. S vajcom sa potom ešte „pohráme" v dlani a dáme ho vypražiť do horúceho slnečnicového oleja. Keď nadobudne zlatú farbu, vyložíme ho z hlbokej panvice. Podávame ho na liste hlávkového šalátu s tatárskou omáčkou a mladými zemiačikmi. Pozor, bude toho dosť a bude to sýte. Ak nemáte žlčník, na obed vám postačí i polovica „námorníckeho" vajca...



Diskusia k článku

vieraa
Dobrý deň

Všetkých varecháčov srdečne pozdravujem.Som rada, že môžem byť medzi
Vami.Život sa mi trošku skomplikoval a to hlavne stravou, prečo? Do
nedávna som mohla všetko konzumovať, žiadne alergie apod. Teraz mi ale
po dlhších žalúdočných problémoch zistili intoleranciu na laktózu.To
je práve to čo mi robí problém so stravovaním.Celiatici už majú
možnosť si z potravín vybrať, pretože sa na nich myslí, sortiment sa
rozšíril, ale my čo sme laktozáci však nie.Recepty vo Vareche sú
úžasne, čo z toho, ked ich nemôžem konzumovať.Preto sa na Vás
obraciam, či by ste mi poradili, nejaké recepty.

Srdečne Vám pozdravujem Viera Jurčacková varecháčka
zahra
Bezlaktozove vyrobky sa daju kupit v potravinovych retazcoch. Su aj horsie alergie, hlavu hore.
tinca
Veru aj ja si pamätám na vyšľahané žltky s práškovým cukrom,keď sme ako deti domŕzali na nejakú maškrtu,tak bolo toto. A mamy sa nebáli ani salmonely.
strucik
Ja o námorníckych vajciach poznám aj jeden vtip:

Ide chlapík po ulici s nohami rozkročenými ako námorník a stretne ho sused. Ten sa ho pýta: „Čo máte s nohami?“ A chlapík na to: „Nič, ale bol som u lekára a povedal mi, že mám veľa cholesterolu a vraj sa vajec nesmiem ani dotknúť.“






 



TOPlist