Námornícke vajcia

Fedor Malík, 20. marca 2018 o 04:00

Väčšina dobrých kuchárskych kníh začína s vajcami. Vajcia namäkko, natvrdo, miešané aj stratené vajcia, omelety s krupicou, zeleninou i hubami, zapekané vajcia, plnené vajcia, ruské vajcia, vajcia s kaviárom.



Takmer všetko v slanej podobe. Je tu však aj výnimka. Miešané vaječné žĺtky s práškovým cukrom. Ako malé deti sme ich milovali. Nikto nás nestrašil salmonelózou a sme dodnes ako-tak zdraví a dožívame sa sedemdesiatky...

Vajcia nás sprevádzajú po celý život. Aj dnes si rád pochutím na praženici v hotelovej podobe. Raňajky bez vajca tam kdesi vo svete, nie sú ani raňajky. Horúce volské oko, kúsok masla, syra, suchej šunky, zelené olivy, čierny čaj. Raňajková paráda... Vajcové raňajky zasýtia, do obeda, do večera je však ďaleko. Že by sme to skúsili opäť s vajcom? Tá myšlienka nie je na zahodenie. Pripravíme si námornícke vajcia!

Ten recept je „odkukaný" z maďarského televízneho programu. Pol tucta vajec uvaríme „na hniličku". V horúcej vode 4 až 5 minút. Vajce potom jemne naťukneme a ponoríme na 10 sekúnd do studenej vody. Olúpeme ho a pracujeme s ním ďalej. Kúsok väčšieho čerstvého lososa nakrájame na kocky a pomiešame ho s hrsťou olúpaných kreviet. Rybacinu osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, kôpor aj pažítku. Všetko dobre premiešame a v mixéri zhomogenizujeme. Touto voňavou masou potom obalíme vajíčka, povaľkáme ich v hladkej múke, v rozšľahanom vajci a v strúhanke. S vajcom sa potom ešte „pohráme" v dlani a dáme ho vypražiť do horúceho slnečnicového oleja. Keď nadobudne zlatú farbu, vyložíme ho z hlbokej panvice. Podávame ho na liste hlávkového šalátu s tatárskou omáčkou a mladými zemiačikmi. Pozor, bude toho dosť a bude to sýte. Ak nemáte žlčník, na obed vám postačí i polovica „námorníckeho" vajca...
Komentáre k článku:
  • vieraa - fotkaVieraa 20. marca 2018 o 10:43

    Dobrý deň

    Všetkých varecháčov srdečne pozdravujem.Som rada, že môžem byť medzi
    Vami.Život sa mi trošku skomplikoval a to hlavne stravou, prečo? Do
    nedávna som mohla všetko konzumovať, žiadne alergie apod. Teraz mi ale
    po dlhších žalúdočných problémoch zistili intoleranciu na laktózu.To
    je práve to čo mi robí problém so stravovaním.Celiatici už majú
    možnosť si z potravín vybrať, pretože sa na nich myslí, sortiment sa
    rozšíril, ale my čo sme laktozáci však nie.Recepty vo Vareche sú
    úžasne, čo z toho, ked ich nemôžem konzumovať.Preto sa na Vás
    obraciam, či by ste mi poradili, nejaké recepty.

    Srdečne Vám pozdravujem Viera Jurčacková varecháčka
    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 20. marca 2018 o 10:50

    @Vieraa (20.3.2018 10:43)

    Dobrý deň,
    možno nejakú bezlaktózovú inšpiráciu nájdete medzi týmito receptami z Varecha.sk:

    » varecha.pravda.sk/recepty/diety/bezlaktozova-dieta/...


    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarZahra 20. marca 2018 o 11:15

    Bezlaktozove vyrobky sa daju kupit v potravinovych retazcoch. Su aj horsie alergie, hlavu hore.
    @zareaguj
  • tinca - fotkaTinca 24. marca 2018 o 14:54

    Veru aj ja si pamätám na vyšľahané žltky s práškovým cukrom,keď sme ako deti domŕzali na nejakú maškrtu,tak bolo toto. A mamy sa nebáli ani salmonely.
    @zareaguj
  • strucik - fotkaStrucik 25. marca 2018 o 16:46

    Ja o námorníckych vajciach poznám aj jeden vtip:

    Ide chlapík po ulici s nohami rozkročenými ako námorník a stretne ho sused. Ten sa ho pýta: „Čo máte s nohami?“ A chlapík na to: „Nič, ale bol som u lekára a povedal mi, že mám veľa cholesterolu a vraj sa vajec nesmiem ani dotknúť.“
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist